Premierul italian Matteo Renzi a obtinut marti votul de incredere al deputatilor, dupa ce a criticat euroscepticii si a afirmat ca Italia este cruciala pentru viitorul Europei, scrie AFP.

"Europa nu este dusmanul nostru", a declarat cel mai tanar sef de guvern din Uniunea Europeana (39 de ani), inaintea unui vot fara surprize, in conditiile in care miscarea sa, Partidul Democrat (centru stanga), detine majoritatea in Camera Deputatilor. Din 599 de deputati prezenti, 378 au votat guvernul, 220 au votat impotriva si unul singur s-a abtinut.

Renzi a beneficiat de votul PD - in ciuda tensiunilor datorate modului in care a fost indepartat brutal predecesorul sau Enrico Letta - si de al aliatilor noului guvern: Noul centru dreapta (NCD) al lui Angelino Alfano, fostul aliat al lui Silvio Berlusconi, si al centristilor.

Miscarea lui Il Cavaliere, Forza Italia (centru-dreapta), a votat impotriva, promitand insa sa voteze pe viitor legile care ii convin, in timp ce miscarea Cinci Stele a fostului comediant Beppe Grillo si Liga Nordului s-au pozitionat in opozitie.

Pentru Renzi, faptul ca Italia va asigura presedintia UE in al doilea semestru din 2014 reprezinta o "imensa oportunitate".

"Astazi, Europa nu ofera speranta pentru ca dezbaterea europeana s-a redus la virgule si procente", a adaugat fostul primar al Florentei, care nu are nicio experienta guvernamentala sau parlamentara.

"Dorim o Europa la care Italia aduce o contributie fundamentala, deoarece fara Italia nu exista Europa", a subliniat acesta.

Senatul, unde majoritatea este mai dificila, a votat deja in noaptea de luni spre marti noul guvern.

In ciuda pledoariei sale pro-europene, Renzi a anuntat ca prima sa vizita in strainatate nu va fi "la Bruxelles sau la Berlin", ci in Tunisia, deoarece "ne dorim ca Mare Nostrum (numele dat Marii Mediterane de romani, in antichitate) sa redevina centrala".