Partidul britanic populist si eurosceptic Ukip si-a confirmat popularitatea de care se bucura in randul alegatorilor, devansand conservatorii la putere, in cadrul unor alegeri partiale castigate de laburisti la Manchester (nord-vestul Angliei), scrie AFP.

Partidul laburist de opozitie s-a impus confortabil in aceste alegeri organizate in circumscriptia Wythenshawe si Sale East, dupa decesul deputatului laburist Paul Goggins. Acestia au castigat 55% din voturi, potrivit rezultatelor prezentate in noaptea de joi spre vineri.

Dar senzatia a fost creata de Ukip, care a ajuns pe locul doi, cu 18% din voturi, in fata partidului conservator (15%) si a partidului liberal-democrat, aliat al conservatorilor in guvernul de alianta, care nu au strans decat 5%.

Aceste rezultate sunt insa insotite de o rata foarte redusa de participare, de 28%.

Premierul David Cameron a respins ideea unui avans al Ukip: "Evident, am fi preferat mai degraba locul doi decat trei, dar nu cred ca este vorba de un rezultat foarte surprinzator avand in vedere ca partidul laburist isi conserva locul" in bastionul sau, a declarat la televiziunea ITV David Cameron.

"Nu cred ca putem vorbi despre un avans", a adaugat el.

Ukip a mai invins partidul conservator intr-un precedent scrutin electoral partial in februarie 2013 la Eastleigh, in sudul Angliei.

Conservatorii se indoiesc ca vor fi depasiti de UKIP la europene. Un sondaj publicat luni de Guardian plaseaza laburistii in frunte, cu 35% din intentiile de vot. Partidul conservator este cotat cu 25% in fata Ukip (20%) si Lib-Dem (9%).