Secretarul american de Stat John Kerry a afirmat vineri ca tara sa este pregatita sa-si apere aliatul japonez in cazul unui conflict cu China, in conditiile in care Beijingul si Tokyo isi disputa un arhipelag din Marea Chinei Orientale, scrie AFP.

In cadrul unei intalniri cu omologul sau japonez Fumio Kishida la Washington, Kerry, care a anuntat ca va face o vizita in China saptamana viitoare, a vorbit despre tratatul din 1960 prin care Statele Unite se angajeaza sa protejeze Japonia.

"Am subliniat ca Statele Unite sunt in continuare decise sa respecte obligatiile inscrise in tratatul cu aliatii nostri japonezi. Iar acest lucru priveste si ceea ce se intampla in Marea Chinei Orientale", a declarat secretarul de Stat.

Anul trecut, China a starnit o furtuna diplomatica atunci cand a stabilit o "zona de identificare aeriana" in Marea Chinei Orientale, si care include insulele aflate sub control japonez dar revendicate de China.

"Statele Unite nu recunosc si nu accepta aceasta zona in Marea Chinei Orientale si nu avem intentia sa ne schimbam modul in care efectuam activitati in regiune", a subliniat John Kerry.

La randul sau, Kishida l-a invitat pe presedintele Barack Obama sa efectueze o vizita de stat in Japonia.

Potrivit unor surse diplomatice, Obama ar putea sa faca acest lucru in aprilie, in cadrul unui turneu in Asia.