Manifestatiile impotriva saraciei si somajului s-au transformat in revolte la Tuzla (nord-estul Bosniei) si la Sarajevo, unde sediile administratiilor regionale au fost devastate, precum si la Zenica (centrul tarii), scrie AFP.

UPDATE 19:50 Manifestanti furiosi au incendiat la Sarajevo sediul presedintiei, potrivit agentiei oficiale Fena, preluata de AFP.

Flacarile se intindeau pana la al doilea etaj al acestui imobil aflat in imediata apropiere de guvernul regional, incendiat si el cu putin timp inainte.

Aceste manifestatii, care au loc pentru a treia zi consecutiv, sunt de o amploare fara precedent in aceasta mica republica ex-iugoslava care, exact in urma cu 30 de ani, gazduia Jocurile Olimpice de iarna.

Ele ilustreaza exasperarea populatiei in fata unei clase politice blocate in dispute politice si incapabila sa redreseze o economie in deruta, de la finele razboiului intercomunitar din 1992-95.

La Tuzla, o suta de tineri cu cagule si afisand insigne ale echipei locale de fotbal au patruns in sediul guvernului local, unde au devastat mobilierul si au aruncat televizoare pe fereastra.

Aceste scene s-au derulat sub ochii a peste 5.000 de manifestanti care aplaudau.

Flacari si o coloana de fum negru se vedeau la primul etaj al acestui bloc de zece etaje.

Protestatarii din cladire au impiedicat pompierii sa stinga flacarile.

Politistii, cateva sute, nu au intervenit si s-au repliat la circa o suta de metri pentru a proteja un imobil care gazduieste serviciile de urgenta. Incidentul s-a soldat cu opt raniti. Doi dintre ei, raniti de pietre, un politist si un manifestant, au fost internati.

"Primavara bosniaca"

Unul dintre liderii manifestantilor, Aldin Siranovic, a declarat ca multimea cere demisia guvernului.

"Ne fura de 25 de ani si ne distrug viitorul. Vrem sa plece", a spus el, in fata multimii.

La Sarajevo, o mie de "protestatari au spart ferestrele si au dat foc gheretelor gardienilor" si imobilului care adaposteste administratia regionala, a relatat televiziunea locala.

La Zenica (centru) au izbucnit ciocniri intre circa 3.000 de manifestanti si politisti, potrivit agentiei oficiale Fena.

Ca si in zilele precedente, proteste au avut loc in alte 20 de orase precum Prijedor (nord), Mostar (sud), Banja Luka (nord) si Bihac (nord-vest).

"Revolta cetatenilor!", titra in deschidere Dnevni Avaz, principalul ziar local. "Primavara bosniaca!", afirma si cotidianul Oslobodjenje.

Afectata de o coruptie endemica, aceasta mica republica balcanica cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sarace din Europa. Somajul afecteaza 44% din populatia activa, dar Banca centrala estimeaza ca proportia persoanelor fara un loc de munca este de 27,5%, deoarece multi oameni lucreaza la negru.

Salariul mediu lunar este de 420 euro si aproape un locuitor din cinci traieste in saracie, potrivit statisticilor oficiale.