Opozitia si-a manifestat dezamagirea joi seara, dupa negocieri cu guvernul, pe care le spera decisive, dar care au avut ca rezultat doar slabe concesii si a cerut demonstrantilor sa faca tot posibilul pentru a evita o noua izbucnire a violentelor.

"Miscarea noastra va fi absolut linistita. Ramanem pe pozitii, nu facem niciun pas inapoi", a declarat el pentru Arseni Iatseniuk, unul dintre liderii opozitiei in fata a zeci de mii de oameni adunati in Piata Independentei, scrie AFP.

Nu au fost anuntate ciocniri dupa anuntarea esecului negocierilor. Protestatarii si-au extins tabara construita in piata de doua luni si, in mai putin de o ora, au ridicat o noua baricada pe strada Institutska.

La o zi dupa confruntarile cu politia in timpul carora au murit cinci oameni din randurile protestatarilor, presedintele Viktor Ianukovici i-a primit timp de aproximativ patru ore, pe principalii oponenti.

Presiunea a fost puternica pentru seful statului, in special din partea tarilor europene si SUA care au solicitat in mod repetat un dialog si a indemnat la calm. Dar, in timp ce Iatseniuk declarase ca exista "sanse mari" de "a pune capat varsarii de sange dupa aceste negocieri, a trebuit apoi sa recunoasca, impreuna cu alti lideri ai opozitiei, ca rezultatele au fost slabe .

"Singurul lucru pe care l-am obtinut la intalnirea noastra cu Ianukovici, este o promisiune de a-i elibera pe militantii nostri", a explicat fostul boxer, Vitali Kliciko, prezent la reuniune, adaugand ca presedintele a respins orice posibilitate de demisie a sa sau a guvernului.

Protestele de la Kiev s-au amplificat si au devenit violente dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a promulgat o serie de masuri legislative care prevad sanctiuni dure impotriva organizatorilor si participantilor la mitingurile de protest, permitand autoritatilor sa intervina brutal impotriva manifestantilor.

Cinci protestatari au murit in confruntarile cu fortele de ordine produse miercuri la Kiev, iar aproximativ 300 au fost raniti.

Uniunea Europeana s-a declarat "socata" de violentele din Ucraina, avertizand Kievul cu "posibile actiuni" si

"consecinte" asupra relatiilor bilaterale.