Parintele legendarei pusti sovietice de asalt AK-47, Mihail Kalasnikov, a avut remuscari, inaintea mortii sale, in 4 decembrie, la 94 de ani, intrebandu-se daca este vinovat pentru moartea a mii de oameni, scrie AFP.

Mihail KalasnikovFoto: kalashnikov.guns.ru

"Durerea mea este insuportabila (...): daca pusca mea a luat viata oamenilor, eu, Mihail Kalasnikov, fiul unui taran, crestin ortodox, sunt vinovat de moartea acestor oameni, chiar daca erau dusmani?", se intreba el, intr-o scrisoare adresata Patriarhului Kirill, datata 7 aprilie si citata de ziarul Izvestia.

"Mihail Kalasnikov i-a scris o scrisoare Patriarhului Kirill (seful bisericii ortodoxe ruse) in care isi exprima preocuparea fata de consecintele utilizarii armei sale", a confirmat pentru AFP purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Alexandr Volkov.

"Patriarhul i-a raspuns printr-o scrisoare privata", a adaugat acesta, fara a face alte comentarii.

"A inventat arma sa pentru a-si apara patria si nu pentru ca teroristii din Arabia Saudita sa o foloseasca", a precizat Volkov, citat de Izvestia.

Pusca de asalt kalasnikov, conceputa in 1947, a fost produsa, potrivit unor estimari, in 100 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Aceasta arma robusta si ieftina a devenit si un simbol al luptei pentru independenta, fiind reprezentata pe numeroase drapele, precum cel al Mozambicului sau al miscarii siite libaneze Hezbollah.

Nascut in 1919 intr-un sat din Siberia, Mihail Kalasnikov a fost inmormintat cu onoruri in apropiere de Moscova, intr-un memorial destinat celor mai mari glorii militare ale tarii.