Saga de Craciun in Antarctica, cu nave prinse intre gheturi si pasagerii lor care si-au petrecut timpul printre pinguini, s-a incheiat miercuri, cand vaporul rusesc blocat din 24 decembrie a reusit sa se elibereze singur.

Capitanul navei, Igor Kiselev a anuntat ca banchiza s-a fisurat datorita schimbarii vremii. "In cele din urma vantul si-a schimbat directia, permitand ghetii sa se crape. Acum vom naviga usor spre nord", a explicat acesta.

Nava se indreapta acum spre Noua Zeelanda.

O operatiune de salvare complexa condusa de Australia a mobilizat timp de doua saptamani importante resurse umane si materiale pentru a incerca sa elibereze nava MV Akademik Chokalskii, blocat de marti la 100 de mile nautice de baza franceza Dumont D'Urville si la 1.500 mile nautice de Hobart, Tasmania.

Dupa ce doua spargatoare de gheata, unul francez si unul australian, s-au dovedit prea mici pentru a sparge gheata groasa, in ajutorul navei rusesti a venit si un spargator de gheata chinez care s-a aventurat sa ajunga aproape de nava rusa, in pofida viscolului si a aisbergurilor in deriva. A rams si el blocat.

Akademik Shokalskiy, cu 74 de persoane la bord, oameni de stiinta si turisti aflati intr-o expeditie fusese blocat intre gheturi de doua saptamani intr-o zona unde, in mod normal pentru aceasta perioada a anului se poate circula. Dar o schimbare brusca a vremii l-a impins in gheata, a declarat cercetatorul Chris Fogwill aflat la bordul navei. 52 de pasageri au fost evacuati saptamana trecuta cu elicopterul.

Acum, ambele nave din China si Rusia "au fost eliberate din gheata din Antarctica si nu mai au nevoie de ajutor", anunta miercuri Autoritatea australiana pentru Siguranta Maritima.

Expeditia navei rusesti, conceputa sa repete experientele stiintifice de acum un secol ale exploratorului australian Douglas Mawson, a fost puternic criticata in Australia, deoarece a obligat mai multe nave sa-si devieze ruta pentru a-i veni in ajutor.

In acest fel, au fost intarziate misiuni stiintifice in Antarctica si au fost anulate mai multe proiecte, deoarece sezonul in care acestea pot fi facute este scurt.