Manifestantii din Kiev au intrat, joi, in cea de a patra saptamana de proteste fata de decizia presedintelui Ianukovici de a alege o apropiere a Ucrainei de Rusia in defavoarea UE. Cateva mii de persoane erau adunate joi dimineata in centrul capitalei ucrainiene, dupa o noapte linistita pe Piata Independentei, scrie AFP. Protestatarii au refacut peste noapte baricadele dislocate de fortele de ordine si le-au consolidat cu gramezi de zapada tasata, lemne si saci cu nisip.

Proteste in KievFoto: Agerpres/AP

Ora 23:14 Uniunea Europeana a propus, joi, Ucrainei pregatirea unui plan pentru implementarea unui acord de asociere, cu conditia ca Administratia de la Kiev sa isi asume angajamentul "clar" de semnare a acordului, transmite AFP.

"Pe baza unui angajament clar al Ucrainei de a semna acest acord, pregatim o foaie de parcurs" pentru implementarea documentului, a declarat comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate StefanFule, dupa o intalnire cu vicepremierul ucrainean Serghei Arbuzov.

Ora 21:45 In jurul orei 20:00, in Piata Independetei se aflau intre 5.000 si 7.000 de oameni, scrie Interfax-Ucraina, potrivit Kyiv Post.

Ora 20:44 Vicepremierul Serghei Arbuzov a declarat joi, dupa o intalnire cu comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate StefanFule, ca Ucraina "va semna in scurt timp" acordul de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana, insa a refuzat sa precizeze o data, trasmite Reuters.

Arbuzov a precizat ca au discutat despre "o harta" pentru implementarea acordului".

"Ucraina va semna in scurt timp acordul de asociere cu Uniunea Europeana, fiind luate in considerare interesele strategice nationale", a declarat Arbuzov.

Ora 17:31 In capitala ucraineana se desfasoara joi, in paralel, un miting pro-putere, in parcul Maryinsky, la care iau parte cateva mii de persoane care poarta steaguri ale Partidului Regiunilor. Parlamentari din partea formatiunii politice s-au adresat de pe o scena celor prezenti la actiune.

Potrivit Reuters, o delegatie ucraineana a mers joi la Bruxelles in incercarea de a obtine un ajutor financiar vital din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.

Ora 16:07 Europarlamentarii europeni au solicitat joi organizarea unei misiuni de mediere a UE, "la cel mai inalt nivel", intre Guvernul de la Kiev si opozitie, informeaza AFP.

LIVE VIDEO din Kiev

Live streaming video by Ustrea

Potrivit KyivPost, cateva mii de persoane protestau joi dimineata in fata cladirii Procuturii Generale, solicitand eliberarea persoanelor retinute in urma confruntarilor cu fortelor de ordine si demiterea celor care i-au batut pe manifestanti si cares e fac vinovati de dispersarea actiunilor de protest pasnice.

Mass-media ucraineana scrie ca protestatarilor din Maidan Nezalezhnosti urmeaza sa li se alature joi in jur de 70.000 de persoane din regiunile Liov, Ternopil and Ivano-Frankivsk.

Ministerul de Interne a transmis o declaratie de presa in care a anuntat ca politia rutiera nu va impiedica autobuzele cu protestatari sa ajunga la Kiev.

Secretarul de stat american Chuck Hagel a avut joi o conversatie telefonica cu ministrul ucrainean al Apararii Pavlo Lebedyev in care l-a avertizat sa nu foloseasca, "in nicio forma, forta armata impotriva populatiei civile. Hagel "a evidentiat potentialele daune ale oricarei implicari ale armatei in dispersarea manifestantilor si a faut un apel la retinere", se arata intr-o declaratie postata pe site-ul Departamentului de Stat.

Unul dintre presedintii Comisiei norvegiene Helsinki pentru Drepturile Omului, Ben Cardin, a emis o declaratie de presa in care cere autoritatilor ucrainiene sa ii respecte pe protestatari. In declaratie se mai arata ca nu existanicio justificare pentru folosirea fortei impotriva manifestantilor, actiune care, alaturi de alte incalcari ale drepturilor omului, incalca angajamentele pe care Ucraina si le-a asumat in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Trupele anti-revolta au incercat in noaptea de marti spre miercuri sa disperseze protestatarii din Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei), desi in capitala ucraineana se aflau in vizita atat reprezentanti UE cat si ai Statelor Unite pentru a gasi, impreuna cu autoritatile ucrainene, o solutie la criza. Secretarul american de stat John Kerry si-a exprimat "dezgustul" fata de decizia autoritatilor din Ucraina de a recurge la forta. Politistii inarmati cu scuturi si casti s-au urcat in masinile politiei si au parasit piata, potrivit corespondentului France Presse din capitala Ucrainei.