Nelson Mandela este in continuare "destul de bolnav" si nu poate vorbi, insa "comunica prin semne", a declarat fosta sa sotie Winnie Madikizela-Mandela pentru un cotidian sud-african, citeaza AFP.

Eroul luptei anti-apartheid, in varsta de 95 de ani, care este ingrijit la domiciliu de la inceputul lunii septembrie, "comunica prin semne, cu fata". "Nu poate articula din cauza tuburilor" care il ajuta la drenarea fluidelor din plamani, a explicat aceasta pentru The Sunday Independent.

"Medicii ne-au spus ca spera ca isi va recupera vocea", a precizat ea, respingand categoric informatia ca ar respira artificial. "Am auzit asta, ca ar respira cu ajutorul aparatelor. Nu este asa", a spus ea.

Primul presedinte de culoare al Africii de Sud este ingrijit acasa din 1 septembrie de o echipa de 22 de medici, dupa ce a fost internat timp de aproape 3 luni pentru o infectie pulmonara.

Fosta sotie a explicat de Mandela trebuie sa stea intr-un mediu steril, fiind foarte sensibil.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Novel pentru pace sunt probabil legate de sechelele unei tuberculoze, contractate in timpul detentiei din insula-inchisoare Robben Island, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani in care a fost inchis.