Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marti ca relatiile dintre Rusia si Olanda depind de modul cum va reactiona Haga in cazul atacului impotriva unui diplomat rus, relateaza agentia rusa RIA Novosti, citata de Mediafax.

"Noi trebuie sa primim niste explicatii din partea Guvernului olandez. Apoi trebuie sa stim ce masuri disciplinare vor fi luate impotriva agentilor de politie (implicati). Abia apoi vom decide cum vor evolua relatiile noastre cu Haga", a declarat Lavrov intr-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today.

Lavrov a afirmat ca politia olandeza nu avea dreptul sa-l retina pe diplomatul rus in forta la domiciliu. Un purtator de cuvant al Ministerului olandez de Externe a declarat marti ca Olanda este pregatita sa-si prezinte scuzele in legatura cu acest incident, daca va fi demonstrat ca a avut loc o incalcare a Conventiei de la Viena.

Anterior, presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca acest incident "este o incalcare grosolana a Conventiei de la Viena".

"Asteptam explicatii si scuze si ca vinovatii sa fie pedepsiti", a afirmat el, adaugand ca "reactia noastra va depinde de modul in care se va comporta partea olandeza", a avertizat el.

Recent, un diplomat rus de la Haga a fost retinut in forta la domiciliu si detinut mai multe ore de catre politia olandeza.