Presedintele SUA, Barack Obama, le-a cerut sambata republicanii care blocheaza adoptarea bugetului sa "opreasca aceasta farsa" si sa voteze imediat pentru a pune capat paraliziei administratiei, transmite AFP. la randul sau, secretarul de Stat american John Kerry a avertizat ca o criza bugetara prelungita risca sa afecteze pozitia SUA la nivel mondial.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

"Mergeti si votati! Opriti aceasta farsa! Puneti capat imediat blocajului!", le-a spus presedintele american republicanilor in alocutiunea sa saptamanala radiotelevizata.

Criza bugetara de la Washington, care provoaca de marti paralizia partiala a serviciilor federale, a intrat sambata in a cincea zi fara ca o solutie sa se contureze in acest interval de timp.

Senatul a aprobat deja bugetul si "sunt suficienti alesi republicani si democrati in Camera Reprezentantilor pregatiti sa faca acelasi lucr, pentru pune capat imediat paraliziei bugetare. Dar aripa de dreapta a Partidului Republican nu vrea sa-l lase pe presedintele Camerei, John Boehner, sa supuna aceast proiect de lege la vot'', a adaugat Obama.

Republicanii se opun reformei sistemului de asigurari medicale, cunoscut sub numele de Obamacare, refuzand sa adopte un buget care nu elimina finantarea pentru acest program.

Obama a reiterat ca nu va ceda santajului si ca nu va "plati rascumpararea in schimbul reluarii functionarii administratiei . Si, cu siguranta, nu am de gand sa platesc o rascumparare in schimbul cresterii plafonului datoriei", a precizat presedintele american .

Alesii republicanii au legat problema adoptarii bugetului de ridicarea plafonului datoriei tarii.

Pana pe data de 17 octombrie, Statele Unite trebuie sa ridice plafonul datoriei, in prezent stabilit la 16.700 miliarde de dolari.

"Pentru ca oricat de periculoasa ar fi paralizia fiscala, o paralizie economica ca urmare a unui default ar fi mult mai rau", a spus Obama.

  • Kerry: O criza bugetara prelungita risca sa afecteze pozitia Statelor Unite la nivel mondial

O criza bugetara prelungita la Washington risca ar putea afecta pozitia Statelor Unite in lume, a avertizat sambata secretarul de Stat american, John Kerry.

Prezent la summitul Forumului de cooperare Asia-Pacific (APEC), din Indonezia, Kerry a declarat ca "in cazul in care criza se va prelungi sau daca situatia se va repeta, populatia ar putea incepe sa puna sub semnul intrebarii vointa Statelor Unite de a se mentine pe primul loc si capacitatea de a face acest lucru. Dar nu este cazul, iar nu cred ca se va intampla".

Casa Alba a anuntat vineri ca, in contextul crizei bugetare, presedintele Barack Obama a anulat turneul in Asia insa Kerry a oferit asigurari ca acest lucru nu afecteaza angajamentul Statelor Unite in Asia, care se mentine puternic.

"Sa fim foarte clari: nimic din ceea ce se intampla (la Washington - n.red.) nu va afecta in niciun fel angajamentul asumat fata de partenerii nostri din Asia", a insistat Kerry.

  • Criza bugetara din SUA: Statul federal este paralizat. Sute de mii de functionari, trimisi in somaj tehnic

Congresul, dominat de republicani in Camera Reprezentantilor, dispune de prerogativa de a majora plafonul datoriei, in prezent situat la 16.700 de miliarde de dolari. Republicanii refuza sa faca acest lucru intr-o lupta incordata cu administratia Obama pe subiectul bugetului american.

In vara lui 2011, un precedent blocaj politic privind plafonul datoriei a paralizat Washingtonul, determinand agentia de rating Standard and Poor's sa retrogradeze SUA la "AA plus" de la "AAA".

Statul federal american a trimis marti in somaj tehnic, pentru prima oara in ultimii 17 ani, sute de mii de functionari, dupa ce servicii guvernamentale neesentiale au fost inchise in lipsa unui acord asupra bugetului in Congres, o masura extrema care nu vizeaza insa sectoarele cheie precum securitatea.

Trezoreria americana a avertizat joi ca intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata a datoriei "ar fi fara precedent si potential catastrofala", cu un impact mai sever decat criza financiara din 2008.

Intr-un discurs sustinut la Washington in aceeasi zi, Christine Lagarde, sefa FMI, a avertizat, de asemenea, ca incapacitatea factorilor politici de a depasi impasul si de ridica plafonul datoriei ar putea fi mai rau decat paralizia fiscala in care se afla acum SUA.