Viitoarea iarna se anunta si mai dura decat precedentele pentru oamenii strazii din Ungaria, in conditiile in care primariile ii vor putea alunga din anumite zone ale oraselor, in virtutea unei legi adoptate in aceasta saptamana de Parlamentul din Budapesta, la initiativa guvernului conservator al lui Viktor Orban, scrie AFP.

Guvernul sustine ca aceasta lege controversata vizeaza protejarea celor aproximativ 30.000 de oameni ai strazii de temperaturile scazute din timpul iernii, precum si sa instaureze ordinea si curatenia in locurile publice. Obiectivul este, de asemenea, sa aduca oamenii strazii in adaposturile oficiale inainte de venirea iernii.

Autoritatile locale vor putea de acum sa stabileasca zone interzise pentru acestia: parcuri, locuri de joaca, pasaje subterane etc ... Cartierele din centrul Budapestei sau clasate in patrimoniul mondial al UNESCO intra si ele in aceasta categorie.

Cei care refuza sa paraseasca aceste zone risca sa fie condamnati la munca in folosul comunitatii, amenzi sau inchisoare in caz de recidiva.

Primariile vor fi obligate sa ofere un adapost acestor persoane, a reamintit purtatorul de cuvant al guvernului, Ferenc Kumin.

Politica Ungariei fata de oamenii strazii a starnit critici si in trecut, nu doar la nivel national, cat si international, cum a fost cazul Comisiei de la Venetia, un grup de experti juridici ai Consiliului Europei.

Human Rights Watch (HRW) a afirmat chiar ca aceste masuri fac parte dintr-un adevarat "razboi" impotriva acestei categorii vulnerabile a populatiei, deja vizata de mai multe decrete locale care au alungat oamenii strazii din metrouri.

Curtea Constitutionala ungara a respins la finele lui 2012 o lege similara, dar in martie 2013 majoritatea guvernamentala din Parlament a modificat legea fundamentala pentru a include acest text controversat.