Google a creat miercuri un Doodle special pentru a-l omagia pe fizicianul Leon Foucault, de la a carui nastere se implinesc 194 de ani. Literele care formeaza cuvantul Google sunt scrise pe un cerc pe deasupra caruia trece pendulul lui Foucault.

Jean-Bernard-Leon Foucault (n. 18 septembrie 1819 - d. 11 februarie 1868), un fizician si astronom francez, a ramas in istoria fizicii mai ales pentru ca a demonstrat rotatia Pamintului in jurul axei sale.

El a suspendat un pendul de varful Panteonului din Paris. Demonstratia lui a starnit senzatie, iar in curand pendule de acest fel au fost suspendate in marile orase din Europa si America. Acest pendul a fost reinstalat in 1995 si in prezent se poate vizita.

Alte contributii ale sale in fizica: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea "curentilor Foucault". El a fost membru al Societatii regale din Londra.

A murit in 11 februarie 1868 in Paris, dupa ce se imbolnavise de scleroza multipla. Leon Foucault este unul dintre cele 72 de nume inscriptionate in Turnul Eiffel.

Urmariti o demonstratie cu pendulul lui Foucault la Muzeul de Arte si Meserii din Paris.