Rata somajului in Grecia a atins un nou record in iunie, de 27,9%, afectand in continuare foarte puternic tinerii, potrivit cifrelor publicate joi de serviciile de statistica ale statului grec, Elstat, scrie AFP.

Aproape sase tineri sub 24 de ani din zece nu au un loc de munca, respectiv 58,8%, fata de 54,8% in urma cu un an. Totusi, in raport cu luna precedenta, indicatorul s-a imbunatatit, in conditiile in care se cifra la 64,9% in mai.

Femeile (31,9%) sunt in continuare mai afectate decat barbatii (24,9%).

Numarul persoanelor fara un loc de munca a crescut cu 174.709 persoane, in conditiile in care populatia activa este de 3.628.421 persoane. Populatia Greciei este de 10,8 milioane.

Dupa aproape sase ani de recesiune si patru sub aplicarea unei politici stricte de austeritate in schimbul creditelor UE si FMI, Grecia continua sa fie tara din zona euro cea mai afectata de somaj.

Guvernul afirma insa ca se constata o ameliorare a situatiei economice, astepandu-se la un excedent primar (in afara serviciului datoriei) pentru 2013 care ar semnifica inceputul iesirii din criza.

Dar somajul ar putea continua sa creasca. Potrivit studiului anual al institutului de cercetari al centralei sindicale GSEE, publicat in urma cu o saptamana, rata somajului va atinge 29 - 30% la finele anului si 31,5% in 2014, rate care vor retrimite tara la situatia din 1961: Grecia prezenta atunci structura unei tari in curs de dezvoltare, afectata de o puternica emigratie.