Barack Obama a declarat, marti, la Casa Alba, ca ar vrea sa dea o sansa diplomatiei din Siria, din moment ce Damascul a dat asigurari ca este gata sa renunte la arsenalul sau chimic . Dupa 48 de ore de activitate diplomatica intensa, care a indepartat perspectiva unor atacuri asupra tarii devastate de razboi civil , presedintele american considera ca propunerea Rusiei de a plasa arme chimice siriene sub control international a fost un semn "incurajator".

"Aceasta initiativa poate ajuta sa se puna capat amenintarii armelor chimice fara a se recurge la forta, mai ales ca Rusia este una dintre cei mai puternici aliati ai lui Assad", a declarat presedintele american, recunoscand in acelasi timp ca este "prea devreme" pentru a spune daca acest plan va reusi.. Desi a cerut Congresului sa nu voteze imediat la o posibila actiune militara in Siria, presedintele american a declarat ca optiunea militara ramane pe masa.

Denuntand atacul chimic "revoltator" comis de regimul lui Assad , care a ucis mai mult de 1.400 de oameni, potrivit serviciilor secrete americane, Obama a vorbit de " barbati , femei si copii ucisi stand intinsi unii langa ceilalti" asa cum au aratat imaginile filmate imediat dupa atacul chimic. Obama, care l-a trimis pe secretarul de stat John Kerry la Geneva pentru discutii cu omologul sau rus Serghei Lavrov a spus ca este hotarat sa mentina "presiunea" asupra regimului sirian.

Nave de razboi puternice din SUA echipate cu rachete de croaziera au fost desfasurate in ultimele saptamani in estul Mediteranei . "Am dat ordin armatei noastre sa-si pastreze pozitiile actuale, pentru a mentine presiunea asupra lui Assad si ca sa fie gata sa reactioneze daca diplomatia esueaza ", a avertizat Obama . " Chiar si un atac limitat ar transmite un mesaj lui Assad de o importanta pe care nicio alta tara nu o poate trimite", a asigurat Obama .

El si-a reinnoit, de asemenea, angajamentul de a nu desfasura trupe la sol si a respins comparatia cu Irakul in 2003 .