Bashar al-Assad nu ar fi aprobat personal atacul chimic din 21 august de la periferia Damascului, care a provocat moartea a 1.400 de persoane, potrivit interceptarilor armatei germane dezvaluite de publicatia Bild duminica, relateaza AFP.

Oficiali de rang inalt ai armatei siriene "cer periodic, de aproximativ patru luni, atacuri chimice la palatul prezidential din Damasc (dar) aceste solicitari au fost refuzate mereu, iar atacul din 21 august nu ar fi fost de fapt aprobat personal de Bashar al-Assad", scrie Bild am Sonntag, potrivit Mediafax.

Editia de duminica a cotidianului german se bazeaza pe interceptarile efectuate de o nava spion a armatei germane, Oker, stationata in apropierea coastelor siriene.

De altfel, Bild am Sonntag scrie ca presedintele serviciilor secrete germane, Gerhard Schindler, a afirmat recent in fata Comisiei pentru Aparare din Parlamentul german ca Assad ar putea sa se mentina multa vreme in functie.

Sangerosul razboi civil din Siria "ar putea sa dureze ani intregi", ar fi afirmat el.

In plus, Inspectorul general al armatei germane, Volker Wieker, ar fi explicat in fata aceleiasi comisii, ca influenta Al-Qaida in cadrul rebeliunii creste rapid.

Armata siriana libera, sustinuta de Occident, a pierdut controlul militar si afluenta dezertorilor din armata regulata care i se alatura este acum nula, in special pentru ca fortele apropiate de Al-Qaida i-ar impusca.

CBS: Bashar al-Assad a negat ca s-ar afla in spatele atacului chimic din Siria

La randul sau, presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat pentru postul american de televiziune CBS ca nu se afla in spatele atacului chimic din 21 august, a anuntat duminica jurnalistul CBS care l-a intervievat la Damasc, potrivit Mediafax.

"El a negat ca are vreo implicare in acest atac", a afirmat jurnalistul Charlie Rose pentru CBS, in timp ce Washingtonul ameninta Damascul cu o interventie militara, acuzand regimul sirian ca a comis acest atac.

"Lucrul cel mai important pe care l-a spus este "ca nu exista dovezi ca am utilizat arme chimice impotriva poporului meu"", a adaugat jurnalistul american. Extrase vor fi difuzate luni dimineata de postul de televiziune, urmand ca interviul sa fie difuzat integral luni seara, pe un alt post PBS.

Presedintele sirian a declarat, de asemenea, ca "nu stie daca va fi un atac" in Siria dar ca sirienii "s-au pregatit cat de bine au putut", potrivit lui Rose.

Presedintele american Barack Obama si administratia sa si-au intensificat campania pentru a convinge alesii din Congres, care se intorc la lucru luni, de necesitatea unei interventii in Siria.

Obama le-a cerut sa nu inchida ochii dupa atacurile din 21 august, care s-au soldat cu mai multe sute de morti.

Presedintele va inregistra luni interviuri cu trei mari retele de televiziune si posturile PBS, CNN si Fox News, apoi se va adresa marti natiunii.