​​George Mitchell, inginerul care a folosit pentru prima data metoda fracturarii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist, a murit la varsta de 94 de ani. Mitchell, inginer petrolier originar din Texas, care a pornit dintr-o familie modesta si a devenit un miliardar filantrop, a transformat radical industria gazelor naturale. El a incetat din viata vineri din cauze naturale, anunta The Guardian.

Mitchell a fondat si condus Mitchell Energy & Development, care a fost cumparata de Devon Energy Corp in anul 2002 pentru 3,5 miliarde de dolari.

Nascut in 1919 din parinti greci care au emigrat in SUA, Mitchell si-a inceput cariera cautand gaze naturale in zone neexploatate pana atunci. In ceea ce priveste metoda fracturarii hidraulice, Geore Mitchell a lucrat 17 ani pentru a perfectiona aceasta tehnologie, suferind numeroase esecuri pana cand aceasta a devenit viabila, cand el se apropia deja de varsta de 80 de ani.

"George Mitchell a fost cu adevarat un vizionar si un pionier", a declarat Larry Nichols, director executiv la Devon Energy si prieten al lui Mitchell.

George Mitchell, veteran al celui de-al doilea razboi mondial, a avut 10 copii cu sotia sa Cynthia Woods Mitchell, care a murit in 2009. In anul 2011, el a semnat un acord cu celebra asociatia de caritate Giving Pledge (Warren Buffet si Bill Gates), facandu-si publica intentia ca o mare parte din averea sa sa fie donata pentru acte de caritate.

  • Fracturarea hidraulica, metoda controversata

Fracturara hidraulica, metoda controversata ce consta in crearea de fisuri subterane injectand un amestec de apa, nisip si produse chimice sub inalta presiune pentru a elibera gazul prizonier in roca, este aplicata pe scara larga in Statele Unite, dar este interzisa in Franta din 2011.

Polonia, Ungaria, Spania si Romania au dat unda verde explorarilor cu speranta de a-si reduce dependenta fata de gazul rusesc.

Lituania a votat anul acesta o lege care deschide calea unui contract de prospectiune si exploatare cu grupul american Chevron.