Statele Unite vor inapoia Irakului aproape 10.000 de obiecte arheologice, dintre care unele au fost furate de la Muzeul National din Bagdad la caderea regimului lui Saddam Hussein in 2003, a precizat vineri o sursa oficiala irakiana, transmite Agerpres citand AFP.

Acordul care urmeaza a fi semnat prevede returnarea, intr-un an, a diferite obiecte, dupa ce Universitatea Cornell din statul New York le va identifica, iar informatiile vor fi trimise unei banci de date digitale, potrivit lui Bahaa al-Mayahi, consilier la Ministerul Culturii.

"Mai raman cateva detalii de pus la punct, insa acordul ar putea fi semnat in orice moment, dupa care transferul miilor de obiecte va putea incepe", a declarat el pentru AFP.

"Am convenit sa nu abordam chestiunea privind felul in care aceste obiecte au ajuns in SUA", a adaugat el.

Mii de soldati americani au fost desfasurati in Irak intre 2003 si 2011.

Statele Unite au inapoiat deja in ultimii ani peste 1.500 de piese arheologice irakiene, a precizat el. Printre acestea se numara comori arheologice de origine babiloniana, sumeriana si akkadiana.

In secolul al XIX-lea, fosta Mesopotamie a fost terenul de joc al unei concurente aprige intre arheologii britanici si francezi, dupa care cercetatorii germani, americani si din numeroase alte tari au intrat la randul lor in cursa pentru aceste comori. Irakul numara in prezent peste 12.000 de situri arheologice.

Potrivit lui Bahaa al-Mayahi, Muzeul National din Bagdad a recuperat circa 4.000 din cele 15.000 de piese furate. In total, autoritatile au regasit deja circa 130.000 de piese date disparute in intreaga tara.

Insa numeroasele piese care inca lipsesc "ar permite deschiderea a circa zece muzee in intreaga lume", a estimat oficialul citat.