Negocierile israelo-palestiniene s-au impotmolit in zvonuri, contraargumente, critica si confuzie duminica, indicand mlastina politica si diplomatica cu care se confrunta negociatorii si mediatorul, Secretarul de stat american, John Kerry, transmiteThe Guardian.

Fostul ministru de externe al Israelului, Avigdor Lieberman, a scris pe Facebook ca nu exista ”nicio solutie a conflictului israelo-palestinian, cel putin nu in anii urmatori”. In schimb, Lieberman a afirmat ca este posibil si important sa fie realizati pasi pentru gestionarea conflictului.

Premierul israelian, Binyamin Netanyahu, a declarat ca reluarea procesului diplomatic a fost „un interes strategic vital pentru Israel”. Netanyahu a adaugat ca orice acord va fi supus unui referendum in fata publicului israelian. In ceea ce priveste revenirea la masa negocierilor, presedintele israelian, Shimon Peres, l-a felicitat pe omologul sau palestinian pentru „o decizie curajoasa si istorica”. Ambele parti au convenit sa se abtina de la comentarii referitoare la negocierile in curs.

„Nici oamenii foarte apropiati de conducerea palestiniana nu stiu foarte multe lucruri”, a declarat Ghassan Khatib, fost director de comunicare pentru Autoritatea Palestiniana. „Ceea ce ma deranjeaza este ca se pare ca reluarea negocierilor este vazuta ca un obiectiv in sine. Dar problema nu a fost niciodata lipsa negocierilor, directe sau indirecte. Problema este diferenta uriasa dintre pozitia declarata a Israelului si practicile sale, si lipsa de vointa a Statelor Unite de a pune presiune asupra lor”, a adaugat acesta.