Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor americane de informatii, a cerut oficial azil politic temporar, a anuntat un avocat rus pentru Reuters. Kremlinul a precizat ulterior ca nu este in atributia presedintelui Vladimir Putin sa decida daca acorda azil politic, ci a serviciului federal de migratie.

Edward SnowdenFoto: Captura The Guardian

Snowden a ramas blocat in aeroportul din Moscova din iunie 23.

IT-istul american, cautat de SUA pentru spionaj, dupa ce a facut mai multe dezvaluiri legate de supravegherea electronica pe care o practica americanii in intreaga lume, a avut vineri o intalnire, la cererea sa, cu 13 personalitati rusesti, dintre care doi avocati celebri si reprezentanti ai Amnesty International si Human Rights Watch, in zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetievo.

"Va ramane aici, nu poate pleca in America Latina", a declarat atunci Tatiana Lokshina, de la ONG-ul Human Rights Watch.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reactionat imediat declarand ca raman aceleasi conditiile impuse saptamana trecuta de presedintele Vladimir Putin.

"Snowden poate ramane, teoretic, in Rusia, daca, in primul rand, renunta total la activitatile sale care provoaca nemultumiri partenerilor americani si, in al doilea rand, daca si el o doreste", a declarat, pentru agentia Interfax, Peskov, subliniind ca nicio cerere de azil nu a fost primita deocamdata.

Aocatul rus Ghenri Reznik, care a participat la intalnire, a declarat pentru AFP ca Edward Snowden s-a angajat sa nu mai provoace probleme SUA.

Venezuela, alaturi de alte doua tari din America Latina, s-au declarat dispuse sa-i acorde azil, dar americanul, ajuns la Moscova din Hong Kong in 23 iunie, nu a urcat niciodata in zborul Aeroflot pentru Havana.

Intr-un mail prin care a lansat invitatiile la intalnirea de vineri, Edward Snowden a denuntat presiunile Statelor Unite care l-au impidicat sa gaseasca o tara de azil.

"Amploarea amenitarilor este fara precedent: niciodata in istoria Statelor Unite nu au conspirat pentru a forta sa aterizeze avionul unui presedinte pentru a-l scotoci in cautarea unui refugiat politic", a scris Edward Snowden in acest mesaj.

El s-a referit la avionul presedintelui bolivian Evo Morales, constrans sa faca o escala la Viena, cand revenea la Moscova, saptamana trecuta, dupa ce mai multe tari europene si-au inchis spatiul aerian in urma unor informatii potrivit carora Edward Snowden s-ar afla la bord.

Motivul pentru care Edward Snowden nu a luat cursa Moscova - Havana nu este cunoscut.

Aceasta ruta trece aproape de spatiul aerian american, ridicand semne de intrebare pana la momentul in care presedintele Barack Obama a trebuit sa afirme la finele lui iunie ca "nu va trimite avioane" pentru a intercepta un fugar.