Parlamentarii irlandezi au adoptat vineri, la putin timp dupa miezul noptii (joi, 23,30 GMT) o lege care autorizeaza avortul in cazul in care viata mamei este in pericol, un text foarte controversat in aceasta tara cu puternica traditie catolica, potrivit televiziunii RTE, preluata AFP.

Legea, propusa de guvern, a fost adoptata cu 127 de voturi pentru si 31 impotriva, dupa discursuri maraton asupra a 165 de amendamente.

Noul text legalizeaza avortul atunci cand viata mamei este in pericol, inclusiv cand exista riscul de suicid.

Acum, legea trebuie votata si de camera superioara a parlamentului, unde guvernul detine majoritatea.

Acest vot intervine la cateva luni dupa moartea foarte mediatizata a unei tinere femei de origine indiana, care era pe punctul de a pierde sarcina dar medicii au refuzat avortul. Cererea sa a fost refuzata pentru ca medicii au considerat ca viata sa nu era in pericol la acel moment. Doctorii au intervenit doar dupa ce fatul a murit iar mama si-a pierdut si ea viata la putin timp, in urma unei septicemii.

Modificarea legii intervine si dupa o decizie a Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din decembrie 2010, care condamna Irlanda pentru ca a interzis avortul in cazei un femei aflate intr-o faza de remisie a cancerului si care se temea ca sarcina va antrena o recidiva a bolii.