Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns marti la un acord de principiu in vederea deschiderii unui nou capitol in cadrul negocierilor pentru aderarea Turciei, a declarat un purtator de cuvant al presedintiei irlandeze a UE, citat de AFP.

Ministrii pentru Afaceri Europene din UE, reuniti la Luxemburg, si-au "dat acordul de a deschide capitolul 22" al procesului de negociere, capitol ce vizeaza politica regionala.

Lansarea oficiala a acestor negocieri va avea loc in toamna pentru a lasa timp de reflectie asupra reactiei autoritatilor de la Ankara la demonstratiile recente din Turcia, a precizat purtatorul de cuvant.

Anuntul a fost salutat de catre seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, si vine dupa cateva zile de tensiuni intre Turcia si Germania, tara europeana care s-a aratat cea mai reticenta la relansarea negocierilor. S-a ajuns la un compromis dupa o noua convorbire telefonica intre ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, si Davutoglu.

Negocierile privind aderarea Turciei au fost lansate in 2005 si au avansat intr-un ritm extrem de lent, blocandu-se pe diferite subiecte precum problema Ciprului dar si reticenta unor tari europene de a accepta Turcia in uniune.