Rusia a inceput sa livreze Azerbaidjanului echipamente militare, inclusiv tancuri si sisteme de artilerie, in valoare de circa un miliard de dolari, scrie cotidianul de afaceri Vedomosti, preluat de agentia de stiri RIA Novosti. Informatia nu a fost confirmata oficial si vine in contextul in care la finele acestei luni va fi anuntata decizia consortiului care controleaza zacamantul de gaz Shah Deniz II, din Azerbaidjan, privind alegerea intre Nabucco si proiectul rival TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Livrarile de echipamente militare sunt rezultatul unor contracte semnate in 2011 si 2012, au afirmat pentru Vedemosti surse din Ministerul rus al Apararii, care au preferat sa-si pastreze anonimatul. De asemenea, sunt citate fotografii publicate pe site-ul milkavkaz.net, specializat in analiza situatiei militare din Caucazul sudic.

Echipamentele militare sunt evaluate intre 700 si un miliard de dolari si includ 94 de tancuri T-90S, TAB-uri 100 BMP-3, 18 obuziere Msta-S, 18 lansatoare de rachete Smerch si sase sisteme multiple de lansatoare de rachete TOS-1A Solntsepek, potrivit Vedomosti.

Un purtator de cuvant al Rosoboronexport, agentia de stat care controleaza exporturile de arme, a refuzat sa comenteze informatiile.

RIA Novosti noteaza ca aceasta livrare masiva de armament ar putea provoca nemultumirea vecinului Azerbaidjanului, Armenia, care se bucura in general de o relatie apropiata cu Moscova. Armenia si Azerbaidjanului isi disputa suveranitatea asupra Nagorno-Karabakh, o regiune muntoasa aflata la granita dintre cele doua tari.