Plenul Parlamentului din Republica Moldova se va reuni in sedinta joi pentru a discuta problema transnistreana si tensiunile care au loc in ultima perioada in regiune, dupa ce seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a semnat o lege "privind frontiera de stat a Transnistriei", informeaza Unimedia.md.

Deocamdata nu s-a decis daca audierile vor avea loc cu usile inchise sau vor avea un caracter public. O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata de catre membrii Biroului Permanent.

Propunerea de a organiza audieri parlamentare pe acesta chestiune a venit din partea deputatului neafilat, Mihai Godea, membru al Comisiei parlamentare securitate, aparare si ordine publica.

In textul documentului semnat de liderul separatist figureaza si satul Varnita, aflat sub jurisdictia constitutionala a Republicii Moldova. Acum doua luni, la Varnita, au avut loc ciocniri intre localnici si militia transnistreana, dupa ce autoritatile separatiste au instalat abuziv mai multe puncte de control, noteaza Deutsche Welle.

Chisinaul nu recunoaste documentul emis de Sevciuk si a sesizat cancelariile europene, mediatorii si observatorii la procesul de negocieri pentru solutionarea politica a diferendului transnistrean.

"Solicit sa fie audieri parlamentare in chestiunea transnistreana. Lucrurile au degenerat in regiune de est a Republicii Moldova. Este un plan de actiuni bine gandit. Este vorba de subminarea totala a suveranitatii nationale si zadarnicirea parcursului nostru european. Eu propun, pentru ordinea de zi de maine, sa avem o sedinta inchisa cu audieri parlamentare, cu participarea vicepremierului pentru integrare, ministrului Apararii, ministrului de Interne, directorului Serviciului de Informatii si Securitate, precum si a co-presedintelui Comisiei Unificate de Control din partea RM. Sa vedem ce se intampla, deoarece lucrurile nu s-au oprit. Ceea ce se intampla in aceste momente la Varnita, ne obliga ca si corp legiuitor suprem al tarii sa dezbatem aceasta problema si sa vedem care sunt actiunile strategice ale RM pentru a-si apara proprii cetateni, dar si pentru a-si apara suveranitatea nationala", a propus Godea, citat de Unimedia.md.

Presedintele in exercitiu al OSCE, Leonid Kojara, si-a exprimat miercuri ingrijorarea pe aceasta tema, in cadrul unei convorbiri telefonice a oficialului OSCE cu premierul moldovean Iurie Leanca. Oficialul ucrainean a subliniat importanta consolidarii eforturilor participantilor la procesul de reglementare a conclictului transnistrean, pentru a nu admite escaladarea conflictului, potrivit Publika.md.

Kojara a confirmat disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor de la Chisinau in vederea ameliorarii situatiei si revenirii la un dialog civilizat la masa de negocieri pentru asigurarea securitatii in regiune.

Cei doi au constatat cu regret ca o asemenea abordare din partea Tiraspolului nu face decat sa impiedice solutionarea conflictului si promovarea masurilor de incredere intre cele doua maluri ale Nistrului.

Leanca a mentionat ca Guvernul califica aceste actiuni drept o sfidare deschisa la adresa eforturilor Chisinaului si a partenerilor internationali in vederea mentinerii dialogului intr-o albie constructiva.

Fostul sef al diplomatiei ucrainene Boris Tarasiuk (actualmente deputat in Rada Suprema din partea partidului Iuliei Timosenko), a declarat la Kiev, ca "Transnistria nu este, nu a fost si nu va fi un actor independent. (¬) Lipsa de vointa politica din partea Rusiei impiedica punerea in aplicare a solutionarii conflictului. De istoria tuturor conflictelor, de cauzele aparitiei lor se face vinovata Federatia Rusa. Conflictele din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah au propriile caracteristici, dar comun in aceste conflicte este prezenta unei a treia parti, a unui jucator care este autorul si sursa tuturor acestor conflicte ¬ Federatia Rusa. Fara participarea activa a serviciilor secrete ruse nu ar fi aparut conflicte nici pe teritoriul Moldovei, nici Georgiei sau in Nagorno-Karabah. Si acest rol, din pacate, continua ", potrivit DW.

Tensiunile apar in contextul in care Republica Moldova ar putea semnda Acordul de asociere si cel de liber schimb cu Uniunea Europeana in luna noiembrie, in cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. In opinia expertilor in politica externa, tensiunile izbucnite la Varnita sunt un semnal ca Rusia se pregateste sa foloseasca Transnistria pentru a bloca semnarea de catre Chisinau a acestor acorduri, noteaza DW.