Parlamentul Republicii Moldova se reuneste joi, incepand cu ora 14:00, pentru a vota noul guvern, condus de Iurie Leanca, transmite Unimedia. Insa, potrivit unor surse neoficiale citate de site-ul de stiri, negocierile dintre Partidul Liberal Democrat (PLDM) al fostului premier Vlad Filat, care il sustine pe Leanca, Partidul Democrat (PDM) si liberali nu s-au finalizat pana la aceasta ora. In aceste conditii, nu este clar daca noul cabinet va intruni un numar suficient de voturi.

UPDATE A fost creata Coalitia de Guvernare Pro-Europeana. Acordul politic privind constiturea noii coalitii de guvernamant a fost semnat de liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PD Marian Lupu si liderul grupului reformatorilor PLM, Ion Hadarca, transmite Unimedia.

Potrivit Agerpres, acordul de constituire a acesteia a fost semnat de 53 de deputati, care reprezinta majoritatea parlamentara. Noua Coalitie urmeaza sa voteze joi guvernul care va fi condus de Iurie Leanca.

Prim-ministrul desemnat, Iurie Leanca, urmeaza sa prezinte spre aprobare deputatilor din Parlament lista nominala a viitorului Cabinet de Ministri si Programul de guvernare a noului Guvern, transmite Unimedia.

Astfel, structura Executivului a suferit cateva schimbari.

Vezi mai jos componenta nominala a viitorului Guvern al Republicii Moldova:

Partidul Liberal Democrat (PLDM)

Iurie Leanca - prim-ministru

Veaceslav Negruta - ministrul Finantelor

Oleg Efrim - ministrul Justitiei

Dorin Recean - ministrul Afacerilor Interne

Vasile Bumacov - ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare

Maia Sandu - ministrul Educatiei

Andrei Usatii - ministrul Sanatatii

Natalia Gherman (afiliata PLDM, sefa echipei de negociatori cu UE, ministru adjunct al Afacerilor Externe in guvernul anterior) - ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene

Partidul Democrat (PDM)

Valeriu Lazar - ministrul Economiei

Marcel Raducan - ministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor

Vasile Botnari - ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor

Monica Babuc (fosta consiliera a lui Vlad Plahotniuc) - ministrul Culturii

Pavel Filip - ministrul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor

Grupul Hadarca (liberali)

Gheorghe Salaru - ministrul Mediului

Vitalie Marinuta - ministrul Apararii

Octavian Bodisteanu - ministrul Tineretului si Sportului

Tatiana Poting - vicepremier pe probleme sociale

Potrivit presei moldovenesti, ultimele negocierile dintre PLDM (centru-dreapta, Iurie Leanca - prim-vicepresedinte), PDM (centru-stanga) si liberalii condusi de Ion Hadarca (dreapta) au continuat joi dimineata.

Potrivit Agerpres, cele trei grupuri detin in total 53 de mandate. Pentru investirea noului Guvern sunt necesare 51 de voturi.

Unimedia scrie, citand aceleasi surse, ca Partidului Liberal Democrat i-ar reveni 7 ministere in Guvern, plus Cancelaria de Stat. Democratilor le-ar reveni 5 ministere, iar reformatorii ar pastra 4 portofolii.

Iurie Leanca a prezentat deja deputatilor proiectul programului de guvernare. Purtand acelasi titlu ca si programul de guvernare a actualului guvern - "Integrare Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare" - programul este prevazut pentru o perioada de aproximativ 18 luni, pana la urmatoarele alegeri parlamentare. Principalul obiectiv al guvernului propus de premierul desemnat este sa aduca procesul de integrare in UE a Republicii Moldova "la un punct de ireversibilitate", scrie Agerpres.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timfoti, l-a nominalizat pe data de 15 mai pe Iurie Leanca pentru functia de prim ministru.

Guvernul Filat 2 a fost demis pe 5 martie 2013 iar in 10 aprilie presedintele l-a desemnat tot pe Vlad Filat drept candidat la functia de prim-ministru.

Curtea Constitutionala a stabilit insa ulterior ca Vlad Filat a fost desemnat ilegal in calitate de candidat pentru functia de prim-ministru iar seful statului a fost obligat sa desemneze un premier interimar, precizeaza Unimedia.