Coreea de Nord a respins vineri oferta sud-coreeana de dialog pe subiectul parcului industrial inter-coreean Kaesong, inchis de Phenian pe 3 aprilie si din care Seulul a amenintat ca se va retrade permanent, informeaza agentia de stiri Yonhap, potrivit AFP.

Coreea de Sud a oferit joi un termen de 24 de ore regimului nord-coreean pentru a accepta propunerea, avertizand ca, in caz contrar, se expune la "masuri semnificative".

"Daca marionetele sud-coreene continua sa agraveze situatia, va fi cazul sa luam masuri finale si serioasa", a declarat vineri Comisia Nationala notd-coreean de Aparare, citata de Yonhap.

Coreea de Nord a interzis, de pe 3 aprilie, accesul Sudului la complexul industrial, situat pe teritoriul sau la o duzina de kilometri de granita. Regimul a retras circa 53.000 de angajati in contextul tensiunilor din peninsula.

Oferta Coreei de Sud lasa sa se inteleaga ca Seulul este gata sa retraga, cel putin pe termen lung, ei 850 de angajati sud-coreeni de la complexul Kaesong, in mare parte cadre ce conduc cele 123 de intreprinderi sud-coreene din parcul industrial

Circa 170 de sud-coreeni se mai afla in prezent in complexul industrial.

Kaesong este singura dovada a unor eforturi de apropiere intre cele doua tari, dupa inghetarea relatiilor bilaterale, in 2010.