Tendinta de fracturare a cartelurilor mexicane in mai multe retele criminale regionale, compacte din punct de vedere geografic, a fost denumita in cadrul unei analize Stratfor drept "balcanizarea cartelurilor". Analiza evalueaza cele mai importante dezvoltari din cadrul cartelurilor mexicane de la inceputul lui 2013, oferind profilurile actualizate ale celor mai puternice retele criminale din Mexic, precum si prognoze asupra perioadei imediat urmatoare.

Mexic - Victime ale rafuielilor intre carteluriFoto: AGERPRES

Analiza Stratfor:

Tendinta de coagulare a cartelurilor mexicane in zone mai compacte din punct de vedere geografic poate fi observata incepand cu decaderea cartelului Guadalajara, cel care controla rutele traficului de droguri in Statele Unite, la sfarsitul anilor '80. „Balcanizarea” a continuat pentru mai mult de doua decenii si a afectat majoritatea cartelurilor puternice din Mexic. Spre exemplu, Federatia Sinaloa si-a pierdut o mare parte din active atunci cand organizatiile conduse de Beltran Leyva si Ignacio Coronel s-au separat de aceasta.

Los Zetas, celalalt cartel puternic din Mexic, s-a format dupa separarea de cartelul din Golf in 2010. Totusi, aceste doua organizatii au luptat din greu pentru a rezista tendintei de fracturare si au reusit sa isi mareasca influenta in ciuda acestui fenomen. Los Zetas si Federatia Sinaloa, impreuna cu aliatii lor, au reusit sa imparta scena crimei organizate mexicane in doua.

Cu toate acestea, tendinta de polarizare a fost inversata, avand in vedere ca Balcanizarea a dus la cresterea provocarilor regionale pentru ambele retele, incepand cu anul 2012. Separarea dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion si Federatia Sinaloa ramane cea mai notabila din ultima perioada. Acum, Federatia continua sa se chinuie cu grupurile criminale regionale pentru dobandirea controlului in mai multe zone ale Mexicului. Inca din 2012 si pana in primul sfert al lui 2013, doua grupuri regionale au inregistrat cresteri notabile in capacitatile de operare: cartelul Jalisco Nueva Generacion si Knights Templar.

Un alt exemplu clar al regionalizarii crimei organizate din Mexic este cazul organizatiei Beltran Leyva, care a devenit „umbrela” unor grupuri autonome, si in cateva cazuri chiar conflictuale. Multe dintre retelele care s-au format din aceasta controleaza zone specifice si se lupta intre ele, izolate de conflictul dintre Los Zetas si Federatia Sinaloa.

Fragmentarea continua a cartelurilor mexicane nu este un proces cu potential de inversare, cel putin nu in urmatorii ani. In ciuda faptului ca Los Zetas si Federatia Sinaloa continua sa se loveasca de noi rivali si sa sufere de pe urma conflictelor interne, resursele acestora nu par sa se imputineze. Nici una dintre aceste organizatii criminale nu are de infruntat o implozie sau un declin substantial. Ambele continua sa isi extinda operatiunile de trafic de droguri la nivel transnational, marindu-si atat influenta, cat si profitul. Cu toate acestea, vor continua sa se loveasca de aceasta noua realitate, care le impune fie sa coopereze, fie sa lupte impotriva gruparilor regionale.

Los Zetas

  •     In statul Hidalgo, un fost fief al gruparii Los Zetas, cartelul The Knights Templar a facut incursiuni semnificative.
  •     Razboiul din interiorul statelor Nuevo Leon si Tamaulipas dintre cartelul din Golf si Los Zetas, care a inceput in momentul in care Los Zetas s-au separat de cartelul din Golf in 2010, continua.
  •     In urma despartirii lui Ivan "El Taliban" Velazquez Caballero de Los Zetas si a mortii fostului lider al gruparii, Heriberto "El Lazca" Lazcano Lazcano, liderul Los Zetas, Miguel "Z-40" Trevino Morales, s-ar putea confrunta cu probleme de integritate organizationala in cursul anului 2013.
  •     Un nou posibil rival al gruparii a aparut in statul Tabasco: Pueblo Unido Contra la Delincuencia (Oameni Uniti Impotriva Crimei)
  •     Nu exista semnale care sa ateste ca au existat conflicte interne substantiale in cadrul gruparii Los Zetas, dupa plecarea lui Velasquez.

Federatia Sinaloa

  •     Organizatiile regionale au continuat sa provoace, in primul sfert al anului 2013, Federatia Sinaloa pe teritoriile sale din vestul statului Chihuahua, din nordul statului Sinaloa si din statul Jalisco.
  •     Violenta din interiorul cartelului in partea muntoasa din vestul statului Chihuahua continua, avand in vedere ca Federatia Sinaloa lupta cu La Linea pentru controlul rutelor de trafic si a zonelor de cultivare de droguri din regiune.
  •     Los Mazatlecos si-a mentinut controlul asupra oraselor din nordul statului Sinaloa (Los Mochis  si Guasave.) Gruparea a continuat incursiunile violente in zonele din sud, impreuna cu aliatul lor, Los Zetas.

Cartelul din Golf

  •     La inceputul anului 2012, Cartelul din Golf avea mari sanse sa fie  absorbit de alte grupari mai mari.
  •     Ajutorul din partea Federatiei Sinaloa si a gruparii Knights Templar, la care s-au adaugat rupturile din interiorul retelei Los Zetas, a dus la o renastere a Cartelului din Golf. Aceasta revenire a dus la reluarea asalturilor Cartelului din Golf asupra gruparii Los Zetas, in statele din nord-estul Mexicului.
  •     Renasterea s-a incheiat odata cu ultima perioada din anul 2012, cand au fost efectuate arestari notabile in cadrul grupului, printre care s-a numarat si fostul lider Jorge Eduardo "El Coss" Costilla Sanchez.
  •     Arestarile au atras cu sine cresterea conflictelor din interiorul Cartelului din Golf, care au atins punctul culminant in martie 2013.
  •     Moartea fostului lider al Cartelului din Golf, Antonio Ezequiel "Tony Tormenta" Cardenas Guillen, a impartit gruparea in doua factiuni mari: Los Rojos si Los Metros. La inceputul anului 2013 au inceput conflictele interne dintre liderii factiunii Los Metros. Acest lucru sugereaza fracturarea adanca a Cartelului din Golf, care nu mai este format din doar doua parti conflictuale.
  •     In ultima actualizare anula era stipulat faptul ca factiunile din cadrul Cartelului din Golf sunt din ce in ce mai dependente de sustinerea Federatiei Sinaloa si a gruparii Knights Templar. Cartelul doreste sa isi apere teritoriul ramas din statul Tamaulipas in fata gruparii Los Zetas.
  •     Cartelul din Golf este, in realitate, format din mai multe factiuni, ceea ce face posibila existenta unei relatii separate intre fiecare parte a cartelului si organizatiile criminale mai mari.

Cartelul Jalisco Nueva Generacion

  •     Agravarea relatiei dintre Cartelul Jalisco Nueva Generacion si Federatia Sinaloa a ajuns in prim plan dupa conflictele din statele Michoacan si Jalisco, in prima parte a anului 2013.
  •     Federatia Sinaloa s-a bazat pe alianta cu cartelul Jalisco Nueva Generacion pentru apararea Guadalajarei, o locatie importanta, de gruparea Los Zetas.
  •     Federatia Sinaloa a folosit cartelul Jalisco Nueva Generacion ca pe o forta de asalt in fortaretele gruparii Los Zetas.
  •     Pe langa conflictele existente dintre Federatia Sinaloa si gruparea Los Zetas, Federatia trebuie sa se concentreze pe recuperarea unei parti operationale a statului Jalisco de la noul rival, cartelul Jalisco Nueva Generacion.
  •     In al doilea sfert al anului 2013 conflictul dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion si Federatia Sinaloa va continua.

Knights Templar

  •     Gruparea Knights Templar a experimentat conflicte intense cu principalul lor rival, cartelul Jalisco Nueva Generacion.
  •     In incercarea de a combate cartelul Jalisco Nueva Generacion, gruparea Knights Templar s-a aliat cu alte grupari afiliate Federatiei Sinaloa: Cartelul din Golf si Los Coroneles.
  •     In prezent, gruparea isi apara bastionul din statul Michoacan. Cartelul Jalisco Nueva Generacion a efectuat asalturi violente impotriva gruparii Knights Templar in Michoacan.
  •     Cetatenii din Buenavista Tomatlan, din statul Michoacan, au format o politie comunitara care sa contracareze operatiunile gruparii Knights Templar. Ca si in alte zone ale Mexicului, politia comunitara este o forta volutara care isi asuma responsabilitatile implementarii legii, aceasta fiind independenta de guvernul mexican.
  •     Politia comunitara si-a propus sa opreasca operatiunile gruparii Knights Templar din zona, ceea ce va ajuta cartelul  Jalisco Nueva Generacion in razboiul cu rivalii sai.