Moscova a interzis sambata accesul a 18 oficiali americani pe teritoriu rus, ca reactie la decizia Washingtonului de a publica lista Magnitski, un document cu numele a 18 persoane nascute in Rusia si in alte 3 republici ale Comunitatii Statelor Independente ale caror active de pe teritoriul american vor fi blocate sub acuzatia de abuzarea drepturilor omului si carora li se interzice sa patrunda pe teritoriul american, informeaza Reuters.

Potrivit autoritatilor ruse, Statele Unite au dat "o lovitura puternica" increderii reciproce dintre cele doua tari.

Printre americanii a caror acces in Rusia a fost inetrzis se numara doi membri ai administratiei presedintelui George W. Bush, despre care rusii sustin ca ar fi implicati in acte de tortura, si doi fosti comandanti ai Bazei Navale americane Guantanamo Bay.

Pe lista rusilor se mai regasesc membri ai fortelor de ordine implicati in urmarirea penala a comerciantului rus de arme Viktor Bout, care executa o pedeapsa de 25 de ani intr-o inchisoare americana dupa ce a fost arestat in Thailanda, si in anchetarea unui cetatean rus condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri.

"Razboiul listelor nu este alegerea noastra, dar nu avem dreptul sa nu raspundem unui santaj evident", a anuntat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat de presa care include numele celor 18 oficiali americani care ar fi implicati, potrivit Rusiei, in "incalcari ale drepturilor omului".

"Este timpul ca politicienii de la Washington sa inteleaga in sfarsit ca este inutil sa construiasca relatii cu o tara ca Rusia intr-un spirit de mentorat si chiar dictat", se arata in comunicatul de presa.

Statele Unite au publicat, vineri, lista Magnitki, un document cu numele a 18 persoane nascute in Rusia si in alte 3 republici ale Comunitatii Statelor Independente ale caror active de pe teritoriul american vor fi blocate din cauza implicarii in moartea juristului rus Serghei Magnitki, informeaza AFP.

Prin lege, orice active detinute de aceste persoane sunt inghetate in Statelor Unite si orice cetatean american care intra in legaturi economice cu acestea risca sanctiuni penale. Totodata, persoanele in cauza nu li se mai acorda viza de intrare in Statele Unite ale Americii.

Potrivit datelor Trezoreriei, cincisprezece dintre cei trecuti pe lista s-au nascut in Rusia si 2 in Cecenia. Ceilalti 3 s-au nascut in Ucraina, Azerbaijan si Uzbekistan.

Rusia a avertizat vineri ca publicarea "listei Magnitki" risca sa afecteze relatiile cu Statele Unite.

Moartea lui Magnitki a provocat o disputa intre Rusia si SUA pe tema abuzurilor in penitenciar si coruptiei. Anul trecut, SUA a aprobat "Legea Magnitki", care consta in trecerea unor oficiali rusi acuzati de incalcarea drepturilor omului pe o "lista neagra". Drept raspuns, Rusia a adoptat o lege care interzice americanilor sa adopte copii orfani rusi.

Magnitki, auditor la o firma de avocatura, a fost arestat in 2008, dupa ce a acuzat mai multi oficiali de frauda fiscala, insa a fost el insusi ulterior acuzat de acelasi lucru. A murit in arest un an mai tarziu, la varsta de 37 de ani.

Magnitki a lucra pentru Hermitage Capital Management, cu sediul in Londra. El a descoperit, dupa propria descriere, o retea de coruptie in care erau implicati oficiali rusi din administratia fiscala, inclusiv furtul a peste 200 milioane de dolari.

Dupa ce a raportat acest lucru autoritatilor, a fost el insusi retinut, fiind suspectat, potrivit autoritatilor, ca a ajutat la evaziunea fiscala.

Bill Bowder, care conduce Hermitage Capital, a facut eforturi in SUA pentru a pune presiune pe Rusia in acest caz. Bowder era un investor important in Rusia inainte de arestarea lui Magnitki.