Controversata lege care interzice adoptia de copii rusi in Statele Unite, promulgata pe 28 decembrie de presedintele Vladimir Putin, a intrat marti in vigoare, potrivit presei din Rusia, citata de AFP.

Considerata une dintre masurile cele mai ostile adoptate de Moscova la adresa Americii de la razboiul rece pana in prezent, aceasta lege a fost votata de parlamentul rus ca raspuns la "lista Magnitki", o lege precedenta adoptat de Congresul american si promulgata de presedintele Barack Obama.

Aceasta interzice sederea in Statele Unite a responsabililor rusi care au fost implicati in decesul tanarului jurist Serghei Magnitski, mort in inchisoare in 2009, sau in alte incalcari ale drepturilor omului, si care prevede inghetarea bunurilor.

Noua lege rusa prevede de asemenea realizarea unei "liste negre" cu americani indezirabili in Rusia, suspectati ca au incalcat drepturile unor cetateni rusi.

SUA si-au exprimat in decembrie "profondul regret" dupa promulgarea acestei legi, acuzand Moscova ca a luat o decizie politica impotriva Washington.

Adoptarea acestui text de lege a provocat in Rusia diviziuni in randul stabilimentului politic - un fapt destul de rar, mai mult ministrii afisandu-si dezacordul, intre acestia numarandu-si insusi seful diplomaitiei ruse, Serghei Lavrov.

Opozitia anti-Putin a incercat sa exploateze aceste diviziuni in randul elitei de la putere, facand un apel la manifestatii impotriva acestei legi pe 13 ianuarie in centrul Moscovei, sperand sa adune la acest protest 20.000 de oameni.

Intrarea in vigoare a legii asupra interzicerii adoptiei de copii rusi in SUA a avut un efect concret imediat, punand capat celor 52 de proceduri in curs care nu fusesera incheiate, potrivit unui delegat al Kremlinului asupra dreptului copilului.

Potrivit cifrelor comunicate de catre acesta AFP, aproape 15.000 de copii rusi au fost adoptati de straini intre 2008 si 2011, dintre acestia 5.000 de catre americani, fata de peste 33.000 adoptati de rusi.

Legea poarta numele "Dima Iakovlev", numele unui copil rus adoptat in SUA in 2008 si mort dupa ce a fost uitat de tatal sau in masina aflata in soare.