Cotidianele italiene se arata ingrijorate de impasul politic provocat de absenta unei majoritati in Senat, noteaza AFP.

Principalul ziar din peninsula, Corriere della Sera, vorbeste despre un "vot soc" si de un parlament "fara majoritate", dupa ce, desi coalitia de centru-stanga a castigat majoritatea in Camera deputatilor, este departe de o majoritate in Senat.

Intr-un editorial, acest cotidian de centru dreapta subliniaza ca succesul Miscarii de 5 Stele a lui Beppe Grillo, care si-a adjudecat un sfert din sufragii si se afla practic la originea acestei situatii, corespunde "victoriei unei Italii eurosceptice confruntata cu politica austeritatii economice".

Cotidianul La Repubblica vorbeste de asemenea de "Italia neguvernabila" evocand "puternica revenire a lui Berlusconi" si "esecul lui Monti". "In ruine exista un parlament dificil de guvernat si un electorat puternic inflamabil", considera ziarul in editorialul de prima pagina.

Editorialistul subliniaza "gustul amar al unei victorii cvasi-simbolice a stangii care unu este suficienta in Senat, chair si cu carja inutila a lui Monti".

Pentru Repubblica, "populismele sunt cele care au prevalat: fortele care au provocat furia sociala ce s-a defulat asupra Europei si impozitelor, ruptura institutionala care ataca vechea clasa politica sau noua elita tehnologica".

Cotidianul La Stampa, care evoca "un parlament blocat", titreaza in editorial: "nevoia unor alegeri curajoase".

"Italia reala si-a exprimat intregul disconfort. Prin acest vot, se aud vocile si istoriile celor care nu gasesc de munca, nu le ajunge pensia pana la sfarsitul lunii, se gandesc ca nu au un viitor si fug in strainatate, si celor care au vazut noile impozite drept un nou necaz insuportabil", scrie redactorul-sef Mauro Calabresi.

Acum, "pentru a reasambla bucatile, trebuie curaj, un spirit de sacrificiu si intelepciune".

Potrivit lui Calabresi, "este posibil si trebuie gasite punctele de convergenta intre partidele traditionale si noul partid parlemantar Cinci Stele. Trebuie tratat ca o resursa, nu ca un dusman".

Ziarul de stanga Fatto Quotidiano prevede la randul sau ca presedintele Napolitano ar putea "promova un guvern de coalitie largita PD (stanga lui Bersani)-PDL (Berlusconi)-Centru (Monti)".