Carnea de cal descoperita in conserve de gulas cu carne de vita, retrase de la vanzare in Germania de reteaua de supermarketuri cu pret redus Aldi, provine de la un furnizor din Polonia, scrie saptamanalul Der Spiegel in editia de duminica, citand oficiali europeni, potrivit AFP.

Cutiile de conserve au fost produse de societatea germana Dreistern Konserven, care la randul sau a cumparat carnea printr-un intermediar de la firma poloneza Mipol.

Dreistern Konserven recunoaste, pe site, ca urme de ADN de cal au fost depistate in produsele sale, dar insista ca ea este doar o firma de procesare.

"Dreistern nu este implicata nici in abatorizare, nici in transarea carnii. Noi cumpararm carne deja tocata, proaspata sau congelata, doar de la prestatori certificati", se arata pe site.

Alt furnizor neidentificat din nordul Poloniei a livat peste 20 de tone de carne, in valoare de aproximativ 60.000 de euro, societatii germane Vossko, printr-un intermediar danez, afirma, pe de alta parte, Der Spiegel.

Vossko era furnizorul societatii Hilcona, cu sediul in Liechtenstein, care alimenta, la randul sau, societatea germana ce fabrica "tortelloni din carne de vita" ce contineau carne de cal, retrasi de la vanzare de catre reteaua de distributie cu preturi reduse Lidl in Germania si Austria.

Intre timp, autoritatile sanitare din Slovenia au anuntat duminica un al doilea caz de carne de cal, de aceasta data la un produs "tortellini cu carne e vita" din Liechtestein. Testele ADN au confirmat prezenta carnii de cal vandute intr-un lant de supermarketuri.

Marti, anuntasera ca au descoperit urme de carne de cal in lasagna congelata, distribuit de acelasi lant de supermarketuri, Spar, si produse de societatea luxemburgheza Tavola, filiala a francezilor Comigel.