Barack Obama a afirmat vineri ca Statele Unite si Japonia se vor angaja la "actiuni puternice" fata de Coreea de Nord, care a efectuat al treilea test nuclear saptamana trecuta, considerat "o provocare" de catre presedintele american, transmite AFP.

Obama, care l-a primit pe noul premier japonez Shinzo Abe in Biroul Oval, a asigurat in ca Washington si Tokyo resimt aceeasi "determinare" vizavi de necesaitatea unor "actiuni puternice" ca reactie la comportamentul Phenianului.

Aceasta vizita reprezinta o ocazie de a intari relatiile intre cele doua puteri aliate, care s-au degradat, potrivit taberei lui Abe, in timpul guvernelor de centru-stanga precedente, in contextul in care Japonia se confrunta cu o criza pe dispute teritoriale cu China, aliat al Phenianului.

Coreea de Nord si-a anuntat aliatul cheie, China, ca este pregatit sa organizeze anul acesta unul sau chiar doua noi teste nucleare intr-un efort de a forta Statele Unite sa intre in discutii diplomatice cu Phenianul, au declarat surse pentru Reuters.

Noile teste ar putea fi completate de o noua lansare a unei rachete, a declarat o sursa cu acces direct la esaloanele superioare ale guvernelor de la Beijing si de la Phenian.

Regimul de la Phenian a efectuat saptamana trecuta al treilea test nuclear, fiind puternic criticat la nivel mondial si primind un avertisment din partea Statelor Unite ale Americii care au catalogat testul drept o amenintare si o provocare.

"Totul este gata. Un al patrulea si un al cincilea test nuclear precum si lansarea unei rachete ar putea fi desfasurate in curand, posibil in acest an", a precizat sursa, adaugand ca al patrulea test nuclear ar fi mult mai mare decat cel de saptamana aceasta.

Testele vor fi efectuate, a precizat sursa, in cazul in care Washingtonul nu accepta sa poarte discutii cu Coreea de Nord si nu abandoneaza politica sa de a schimba regimul de la Phenian.

Coreea de Nord a reiterat dorinta sa veche ca SUA sa semneze un acord de pace final cu regimul de la Phenian si sa se stabileasac relatii diplomatice intre cele doua tari, a precizat sursa. Coreea de Nord ramane, din punct de vedere tehnic, in razboi atat cu Statele Unite cat si cu Coreea de Sud dupa ce razboiul coreean s-a incheiat in 1953, cu un armistitiu.