Oscar Pistorius, campionul paralimpic sud-african, a intrat marti in sala de audienta a tribunalului din Pretoria, unde este acuzat de uciderea prietenei sale in ziua de Valantines Day, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

15:00 UPDATE Audierea care trebuia sa decida daca Oscar Pistorius va fi eliberat conditionat a fost amanata pentru miercuri, la ora 09,00 (07,00 GMT).

Asa cum prevede procedura, parchetul a cerut timp pentru a studia pledoaria apararii.

Sportivul era imbracat, ca si prima audiere, de vineri, cu un costum negru, camasa albastra si cravata gri, cu chipul marcat de anxietate, in timp ce tatal sau, Henke, si sora sa Aimee, imbracati in negru, au luat loc in randul doi din locurile rezervate publicului.

In debutul sedintei, procurorul l-a acuzat ca a tras asupra unei femei nevinovate, de patru ori, si a ucis-o. Sportivul este acuzat de crima cu premeditare.

"Victima a fost impuscata de trei ori cand era la toaleta" iar "usa a fost sparta dinspre exterior. Credem ca era incuiata cu cheia", a afirmat procurorul Gerrie Nel, care a subliniat ca "acuzatul nu si-a prezentat viziunea asupra faptelor", in conditiile in care "in casa nu erau decat doua persoane in acea noapte".

"Si-a pus protezele, a mers sapte metri si a tras", a continuat procurorul Gerrie Nel.

El "a tras si a ucis o femeie nevinovata si neinarmata. A tras de patru ori. Acuzatul i-a spus surorii sale ca a crezut ca era un hot in casa. De ce un hot s-ar inchide in toaleta?", a adaugat acesta.

Avocatul lui Pistorius, Barry Roux, a replicat ca "acuzatul nu are condamnari anterioare si nici alte dosare in afare celui prezent", inainte de a cere eliberarea sa sub cautiune.

Atletul, care a plans la prima sa audiere, vineri, parea de aceasta data mult mai stapan pe el, murmurand cateodata ca si cum s-ar ruga.

Judecatorul l-a intrebat daca intelege "ca nu are dreptul sa minta in ceea ce priveste condamnarile anterioare".

Acesta a raspuns, cu o voce tramuranda, ca intelege, iar judecatorul i-a cerut sa repete, mai tare.

"Nu exista niciun element care sa indice cea mai mica premeditare. Tot ce stim este ca ea s-a inchis in toaleta. Ea a fost ucisa in toaleta (...) si a crezut ca este un intrus", a sustinut avocatul, care a evocat "moartea prematura si nefericita a lui Reeva Steenkamp", in timp ce sportivul a izbucnit in lacrimi.

"Nu am avut intentia sa o ucid pe prietena mea Reeva Steenkamp", a fost depozitia lui Oscar Pistorius, sub juramant, citita de avocatul sau in fata tribunalului.

"Reeva a sunat la telefon si a propus sa avem o cina linistita. La ora 22 (20,00 GMT) in seara de 13, eram in camera noastra, ea facea yoga si eu eram in pat privind la televizor. Eram foarte indragostiti. Nu puteam fi mai fericiti", se arata in depozitia citita de avocat.

"Ea mi-a facut un cadou dar mi-a spus ca nu il pot deschide decat maine", in ziua de Sfantul Valentin, a continuat avocatul, declansand din nou plansul lui Pistorius.

"Trebuie sa ramaneti calm. Trebuie sa va concentrati asupra a ceea ce se intampla", i-a spus judecatorul sportivului.

Dupa o scurta suspendare a audierii, avocatul si-a reluat citirea depozitiei: "Am mai fost victima violentelor. Pentru acest motiv am pastrat o arma de foc de 9 mm sub patul meu. Nu existau grilaje la ferestrele de la baie".

"Se intunecase. Am resimtit o frica teribila crezand ca era cineva in toaleta. Cum nu aveam protezele, ma simteam foarte vulnerabil (...) Am tras in usa toaletei si am tipat", a citit in continuare avocatul.