Intr-un proces care amesteca sexul, minciunile si politica, fostul ministru britanic Chris Huhne, cazut in dizgratie din cauza unei amenzi pentru depasirea vitezei legale, isi vede zi dupa zi detalii din viata sa expuse de fosta sotie, care a fost abandonata pentru o colaboratoare a acestuia, scrie AFP.

Chris Huhne si consiliera sa, Carina TriminghamFoto: Agerpres/AP

Totul a inceput cu o infractiune rutiera: in martie 2003, masina deputatului european liberal-democrat Chris Huhne este surprinsa depasind viteza legala in zona Londrei.

Barbatul este suspectat ca i-a cerut sotiei sale, Vicky Pryce, o reputata economista, sa spuna ca se afla la volanul masinii si sa incaseze astfel punctele de penalizare in locul sau, pentru a nu ramane fara carnet. O declaratie falsa facuta la politie, delict pasibil de pedeapsa cu inchisoarea, si pentru care acum cei doi sunt urmariti in justitie.

Dar scandalul nu izbucneste decat sapte ani mai tarziu, cand Chris Huhne, devenit ministru al Energiei si schimbarilor climatice in guvernul de coalitie condus de conservatorul David Cameron, isi paraseste sotia pentru a se muta cu una dintre colaboratoarele sale.

Sotia inselata decide sa se razbune, dezvaluind povestea presei.

"Vreau sa-l prind", explica ea in martie 2011 intr-un mail adresat unei ziariste de la Sunday Times.

O luna mai tarziu, ea inregistreaza mai multe conversatii telefonice cu sotul sau, pentru a incerca sa-l faca sa marturiseasca, fara succes insa.

"Vicky era o femeie foarte, foarte ranita si credea ca fostul sau sot, Chris, nu merita sa detina responsabilitatile pe care le avea la acea epoca", a povestit ziarista Isabel Oakeshott.

Istoria a aparut in cele din urma in presa in mai 2011, declansand un scandal care l-a constrans pe pe Chris Huhne, unul dintre greii partidului "lib-dem" condus de Nick Clegg, sa paraseasca guvernul in februarie 2012.

Dupa luni de negari publice, fostul ministru isi schimba declaratiile. In prima zi in care cuplul este adus in fata tribunalului, acesta pledeaza vinovat pentru osbtructionarea justitiei. Aceasta marturisire tardiva pune capat procesului sau si ii va aduce o condamnare ulterioara.

El a anuntat ca va renunta si la postul de deputat de Eastleigh (Hampshire, sud). La 58 de ani, acest fost ziarist cu parul grizonat, absolvent de Oxford, isi vede cariera politica distrusa.

Demisia sa va antrena alegeri anticipate in 28 februarie, care promit o lupta intre tories si lib-dems, dar si tensiuni in cadrul coalitiei la putere.

Procesul fostei sale sotii continua, in schimb, Aceasta femeie de 60 de ani, de origine greceasca, pledeaza nevinovata, afirmand ca fostul sau sot a constrans-o sa ia asupra sa punctele de amenda.

In fata tribunalului, ea a descris "socul" pe care l-a resimtit cand Chris Huhne a anuntat-o, in pauza unui meci de fotbal, ca a decis sa puna punct celor 26 de ani de casnicie, din cauza unei relatii cu una dintre consilierele sale, Carina Trimingham.

"Mi-a spus: trebuie sa-ti zic ceva. Un ziar m-a surprins cu o amanta si trebuie sa redactez un comunicat pentru a anunta despartirea", a afirmat ea.

Ea si-a povestit neincrederea cand a aflat identitatea acestei amante: Carina "a venit la noi in casa, mi-a fost prezentata ca o lesbiana care avea o partenera, o femei (...) Am ras, toate acestea pareau grotesti".

Aceasta mama a cinci copii, care se prezinta drept o victima a fostului sau sot, a explicat, plangand, ca Huhne a fortat-o sa faca un avort in 1990. Procesul a dezvaulit si un schimb de SMS-uri intre Chris Huhne si unul dintre fiii sau, care arata resentimentele acestuia fata de tatal sau.

Femeie "slaba" sau "manipulatoare"? Procurorul Andrew Edis afirma ca cei 12 jurati trebuie sa se pronunte asupra personalitatii lui Vicky Pryce.