Vicepresedintele american Joe Biden si seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov au convenit, in cursul unei intalniri la Munchen in acest weekend, cu privire la necesitatea de a continua sa lucreze impreuna, in pofida numeroaselor divergente dintre Moscova si Washington, a anuntat Casa Alba, potrivit AFP.

In cursul acestei intalniri avute in marja Conferintei internationale pe teme de securitate de la Munchen, Joe Biden a pus accentul pe "importanta ca cele doua tari sa lucreze impreuna in interesul pacii si securitatii internationale, inclusiv in Siria", potrivit unui comunicat publicat de vicepresedintia SUA.

Moscova si Washington "vor continua sa aiba numeroase divergente, inclusiv in privinta respectarii drepturilor omului sau cu privire la recenta decizie a Rusiei de a interzice adoptia de copii rusi de catre americani". Totusi, "este necesar ca Rusia si Statele Unite sa continue sa colaboreze, pentru a gasi solutii practice la provocarile cu care se confrunta lumea in prezent", se mai arata in comunicat.

Cu putin timp inainte de reuniunea lor bilaterala, Biden si Lavrov au exprimat public, in fata oficialilor prezenti la Conferinta, divergentele lor cu privire la dosarele privind conflictul sirian si cel nuclear iranian, insistand in acelasi timp cu privire la necesitatea gasirii unei solutii diplomatice in cele doua cazuri.

Relatiile intre Rusia si Statele Unite s-au tensionat in ultimele luni, in special dupa ce presedintele american Barack Obama a promulgat in decembrie asa-numita "lista Magnitski", o lege ce prevede sanctiuni impotriva oficialilor rusi implicati in incalcari ale drepturilor omului.

Presedintele rus Vladimir Putin a ripostat cu o lege ce interzice adoptia de copii rusi in Statele Unite, aceasta fiind considerata drept una dintre cele mai ostile masuri luate de Moscova fata de Washington de la incheierea razboiului rece si pana acum.