Militantii pakistanezi au luat cu asalt sambata un punct izolat de control al armatei din Lakki Marwat, in nordul Pakistanului, cel putin 31 de persoane fiind ucise, anunta Agerpres. Talibanii pakistanezi au revendicat atacul, anuntand ca acesta reprezinta un raspuns la atacul de luna trecuta al unei drone americane in regiunea Waziristanul de Nord, la granita cu Afganistanul, care a dus la uciderea a doi comandanti talibani.

"Schimbul de focuri intre militantii talibani si soldatii pakistanezi a continuat timp de patru ore", a declarat o sursa anonima pentru Reuters. De asemenea, talibanii au deschis focul asupra unei case din apropierea punctului de control, ucigand zece membri ai unei familii.

"Pakistanul a cooperat cu SUA in atacurile cu drone care au dus la uciderea a doi comandanti importanti, Faisal Khan si Toofani, iar atacul asupra punctului de control reprezinta revansa pentru uciderea lor", a anuntat un purtator de cuvant al talibanilor.

Atacul survine dupa ce 19 persoane si-au pierdut viata si 40 au fost ranite vineri in nord-vestul Pakistanului in explozia unei bombe in fata a doua moschei, siita si sunnita, la iesirea de la marea rugaciune saptamanala. Atentatul a avut loc in orasul Hangu, in apropierea unor zone tribale semiautonome de la granita cu Afganistanul, unde se afla bastioane ale rebelilor talibani si ale aliatilor acestora din Al-Qaida.

Regiunea Waziristanul de Nord este un subiect sensibil al relatiilor dintre SUA si Pakistan. Washingtonul a facut in mod repetat presiuni asupra Islamabadului in vederea lansarii unei operatiuni in aceasta regiune, in special impotriva retelei Haqqani, vazuta ca unul dintre cele mai periculoase grupuri care lupta in Afganistan. Dar pana acum Pakistanul a refuzat lansarea unei astfel de operatiuni.

Pakistanul se confrunta de peste patru ani cu actiuni sangeroase fara precedent. Seria violentelor s-a intensificat dupa uciderea lui Osama ben Laden de catre un comando american, in mai 2011, la resedinta sa din Abbottabad. Dupa inlaturarea de la putere a miscarii talibane afgane (1996-2001), regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului, la granita cu Afganistanul, au devenit un refugiu al combatantilor talibani, afgani si pakistanezi, si ai islamistilor sunniti afiliati la Al-Qaida.