Conflictul din Mali, unde Franta a intervenit militar si unde sunt asteptate, in zilele urmatoare, trupe africane, ar putea avea consecinte majore pentru o parte importanta a continentului, intre represaliile islamiste si riscul izbucnirii unor crize umanitare, scrie AFP.

MaliFoto: Wikipedia

Tarile vest-africane sunt constiente ca, in lipsa unor actiuni ferme, extremistii si-ar putea extinde campul de actiune si ar putea provoca si mai multe ravagii in regiune. Dar stiu si ca interventiile militare le expun la noi pericole.

Tarile care participa la forta africana de 3.300 de oameni care va ajuta autoritatile din Mali sa lupte cu islamistii care ocupa nordul statului sau s-ar putea confrunta cu actiuni teroriste pe propriul lor teritoriu, apreciaza mai multi experti.

Astfel, operatiunea militara care se pregateste in vastul desert din Mali nu are garantii de reusita si ar putea antrena exodul refugiatilor spre tarile vecine care se confrunta cu dificultati mari in asigurarea nevoilor primare ale populatiei locale.

Majoritatea statelor din regiune aproba aceasta decizie si pregatesc trupe de interventie, sustinand totodata actiunea Frantei, care a efectuat marti a cincea zi de atacuri aeriene in Mali.

Nigeria, care va conduce forta africana, nu poate totusi ignora riscurile pe care le comporta un astfel de angajament, in conditiile in care tara se confrunta cu o insurectie a grupului islamist Boko Haram pe propriul sau teritoriu.

Se crede ca membrii Boko Haram se antreneaza in nordul Mali. Anumiti islamisti nigerieni au legaturi cu al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI), organizatie activa in Mali si in alte tari din zona.

"Asta inseamna ca exista riscuri de atacuri teroriste", apreciaza Gilles Yabi, director pentru Africa de Vest al International Crisis Group. "Toate aceste tari se pot confrunta cu forme de represalii".

Algeria, care are o lunga frontiera comuna cu Mali, a refuzat sa trimita soldati pe teren si a cerut privilegierea dialogului, dar puterea de aici nu s-a opus interventiei internationale si chiar a autorizat Franta sa-i survoleze spatiul aerian.

Leaganul originar al AQMI, Algeria trebuie sa isi duca propriile lupte impotriva extremistilor islamisti. De altfel, teroristi islamisti care spun ca au venit din Mali au atacat miercuri un sit British Petroleum si au luat mai multi angajati ostatici.

Nigerul, un alt vecin al Mali, care a fost terenul a numeroase rapiri revendicate de AQMI, a declarat ca 500 dintre soldatii sai vor participa la forta africana, ca si Senegalul, Burkina Faso si Togo.

Beninul a anuntat ca va trimite 300 de oameni, Ghana a promis 120 oameni iar Nigeria a anuntat contributia cea mai importanta, 900 de soldati.

In ciuda repercusiunilor potentiale, avansul islamistilor spre sud si preluarea unui oras-cheie in centrul tarii, saptamana trecuta, au antrenat interventia franceza si au determinat tarile din regiune sa actioneze rapid.

Avansul islamistilor, riscul de a se crea un sanctuar pentru extremisti si bande armate reprezinta o "amenintare existentiala", spune Alex Vines, director de cercetare la programul Africa al think-tank-ului londonez Chatham House.

"Aceasta interventie este legitima. Presedintele din Mali a cerut Frantei sa se implice", a subliniat acesta.

Iranul se opune interventiei europene

Iranul a apreciat insa ca problemele din Mali "trebuiesc rezolvate de tarile africane".

"Subliniind asupra importantei pacii si a stabilitatii in Africa, apreciem ca problemele din Africa trebuiesc rezolvate de tarile africane", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, citat de agentia oficiala Irna.

"Mali este o tara musulmana si este necesar sa se rezolve problemele de la radacina", a adaugat acesta, fara a face alte precizari.

Initiativa Frantei serveste si interesele Americii

Interventia militara serveste si interesele Americii, care este reticenta fata de o noua angajare intr-un alt conflict, preferand sa se cantoneze in ajutorul logistic si formarea armatei din Mali.

Pentagonul, odata reglate chestiunile legale legate de sustinerea operatiunii militare, a primis ca va oferi avioane de transport, de aprovizionare in zbor si avioane-spion, pentru a sustine initiativa franceza.

Dar oficialii americani au precizat clar ca nu se pune problema ca administratia Obama sa se angajeze intr-un nou conflict, cu atat mai mult cu cat a inceput sa vada luminita de la capatul tunelului in Afghanistan.

Forta militara franceza de sustinere a armatei din Mali este compusa in prezent din 800 de soldati, sustinuti de 20 de avioane de lupta, de aprovizionare si de supravegehere aeriana, alaturi de cateva zeci de blindate. Obiectivul este de a se ajunge la 2.500 de soldati.

Sute de soldati francezi si din Mali au parasit marti orasul Niono pentru a se indrepta spre Diabali, localitate preluata luni de islamisti.

Miercuri dimineata, ministrul Apararii, Jean-Yves Le Drian, anuntase ca fortele franceze erau "un curs de a urca spre nord".

O coloana de aproximativ 40 de blindate franceze ale fortei Unicorn din Abidjan, in special blindate usoare VBL, a ajuns in noaptea de luni spre marti la Bamako, alaturi de circa 200 de solsati.

Avioane Rafales puse in stare de alerta pot interveni direct din Franta, asa cum a fost cazul duminica in apropiere de Gao, unde patru aparate au distrus taberele de antrenament si depozitele logistice ale gruparilor islamiste.