Audierea parlamentara a secretarului de Stat american Hillary Clinton cu privire la atacul asupra consulatului de la Benghazi, pe 11 septembrie anul trecut, va avea loc la 23 ianuarie, cu cateva zile inainte ca aceasta sa paraseasca Guvernul lui Barack Obama, potrivit AFP.

Hillary ClintonFoto: Agerpres

Presedintele comisiei Afacerilor Externe din Camera Reprezentantilor Ed Royce a anuntat data intr-un communicat. Un senator republican a anuntat saptamana trecuta ca Hillary Clinton urma sa se prezinte in fata Congresului la 22 ianuarie.

"Intentia mea, in cadrul acestei audieri, este de a ne concentra asupra motivelor pentru care acest atac nu a fost mai bine anticipat, care sunt erorile oficialilor din cadrul Departamentului de Stat si ce neajunsuri ale oficialilor trebuie corectate pentru a apara mai bine complexele diplomatice din strainatate si a ii proteja pe diplomati", a spus republicanul.

Clinton trebuia, initial, sa depuna marturie la 20 decembrie, insa un virus si o comotie cerebrala au obligat-o sa isi amane participarea, reclamata cu insistenta de catre republicanii din Congres.

Acestia intentioneaza sa scoata la iveala responsabilitatile administratiei si Guvernului, dupa moartea a patru americani, printre care si ambasadorul in Libia, in asaltul comis de militii puternic inarmate.

Hillary Clinton a oferit asigurari, la jumatatea lunii octombrie, ca isi asuma intreaga raspundere pentru consecintele atacului, noteaza Mediafax.

Secretarul de Stat trebuia, initial, sa paraseasca postul dupa depunerea juramantului de catre Barack Obama, la 21 ianuarie. Insa ea va ramane in functie pana la preluarea functiei de catre John Kerry, actualul presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, desemnat ca inlocuitor al sau de catre presedinte.

Data tranzitiei nu a fost anuntata, inca, de catre administratie.