Este o formalitate care trece aproape neobservata, dar presedintele Barack Obama este oficial reales luni, la capatul unui vot al colegiului electoral, scrutinul prezidential american fiind indirect, scrie AFP.

In fiecare dintre cele 50 de state americane, precum si in capitala Washington, cei 538 de mari electori alesi de americani in 6 noiembrie se reunesc luni pentru a proceda la votul formal al presedintelui si vicepresedintelui.

Barack Obama a castigat 332 de mari electori, fata de 206 pentru republicanul Mitt Romney. Numarul marilor electori din fiecare stat depinde de populatia sa. In circa jumatate dintre state, marii electori sunt legal obligati sa voteze pentru candidatul pe care il reprezinta, dar in cealalta jumatate, unde nu exista o astfel de obligatie legala, este extrem de rar ca un mare elector sa schimbe candidatul sau sa se abtina.

De-abia in 6 ianuarie va fi proclamata victoria lui Barack Obama si a vicepresedintelui sau Joe Biden, in cadrul unei sesiuni comune a Congresului.

Barack Obama va fi reinvestit presedinte in 20 ianuarie, in cadrul unei ceremonii private, si in 21 ianuarie, in cadrul unei imense ceremonii publice, sub cerul liber, la poalele Capitoliului, in Washington.