Armistitiul incheiat miecuri seara intre Israel si gruparea palestiniana Hamas este respectat, joi dimineata, in Fasia Gaza, punand capat unei saptamani de confruntari armate care au ucis 155 de palestinieni si cinci israelieni.

Obtinut dupa eforturi diplomatice din toate directiile, inclusiv din Egipt si Statele Unite, armistitiul a intrat in vigoare la ora 19:00 GMT, potrivit textului acordului anuntat la Cairo de catre ministrul egiptean de Externe Mohammed Kamel Amr alaturi de omologul sau american, Hillary Clinton.

Palestinienii au sarbatorit in strada

Pe de alta parte, dupa opt zile de lovituri aeriene israeliene neintrerupte, in Gaza au inceput, la scurt timp dupa incetarea focului, manifestarile de bucurie. Focuri de artificii, petarde si cantece precum "Allahu Akbar (Dumnezeu este mare), rezistenta a triumfat" au rasunat prin difuzoarele moscheilor din enclava palestiniana survolata de drone israeliene, scrie AFP.

Fluturand steaguri palestiniene si egiptene, sute de oameni au iesit in strada pentru a sarbatori "victoria". Aproximativ 300 de persoane manifestau in fata principalului spital din Gaza, Al-Chifa.