In cazul in care Catalonia s-ar rupe de Spania, regiunea s-ar regasi in afara Uniunii Europene si ar trebui sa inceapa de la zero formalitatile de aderare, ca orice alt stat, dupa cum a explicat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe durata unei conferinte de presa sustinute la Summitul Iberoamerican de la Cadiz, transmite Agerpres.

"Situatia juridica nu s-a schimbat din 2004, intrucat Tratatul de la Lisabona nu a introdus nicio schimbare in acest sens, si, de aceea, pot confirma ca pozitia Comisiei in aceasta chestiune ramane aceeasi", a raspuns Barroso unei intrebari referitoare la situatia in care un anumit teritoriu se separa de un stat care apartine UE.

Presedintele CE a confirmat faptul ca un asemenea teritoriu ar trebui sa ia de la inceput toate formalitatile pentru a se integra in Uniune.

Declaratiile sefului executivului comunitar au fost urmarite sambata pe fondul dezbaterii secesioniste din Catalonia, si dupa ce, cu o zi inainte, seful executivului regional catalan, nationalistul Artur Mas, spunea ca el nu crede ca pentru aderarea la UE sa fie cerute aceleasi conditii in cazul unui teritoriu care a apartinut unui stat membru.

In 25 noiembrie au loc alegeri anticipate in Catalonia, pe care Mas le-a convocat cu speranta de a capata o legitimitate sporita pentru a convoca un anuntat referendum cu privire la secesiunea si autodeterminarea Cataloniei.