Cateva zeci de activisti sud-coreeni au trimis vecinilor din Coreea de Nord baloane in care au pus brosuri anti-Phenian, prezervative si servetele igienice, relateaza AFP. Militantii pro-democratie au sfidat astfel amenintarile Nordului, care a avertizat ca va raspunde armat "fara mila", bombardand regiunile de unde sunt lansate baloanele.

Baloane lansate inspre Coreea de Nord (arhiva)Foto: Agerpres/AP

Douazeci de baloane cu gaz, continand circa 150.000 de brosuri si 5.000 de prezervative, au fost lansate deasupra partii vestice a frontierei din regiunea Yeoncheon.

"Am auzit ca este dificil sa faci rost de prezervative in Nord. Nord-coreeni au nevoie atat pentru contraceptie cat si pentru protectie impotriva bolilor", a declarat Bon Tae-Hong, liderul grupului de activisti Coreea Dreapta.

Pe langa prezervative, in baloane se aflau servetele sanitare, lanterne electrice, dulciuri, lenjerie intima, sosete si pasta de dinti.

Politia din Sud a blocat o tentativa similara luna trecuta a unui grup format din dezertori nord-coreeni, dupa ce Phenianul a afirmat ca va raspunde "nemilos".

Lansarile de baloane au loc in mod regulat si sunt de obicei realizate de trei grupuri distincte - dezertori nord-coreeni, activisti crestini sau organizatii de dreapta.