Uniunea Europeana dar si diferiti lideri europeni l-au felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Alba, informeaza AFP. presedintele Consiliului Uniunii Europene Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso si-au exprimat speranta ca Europa si Statele Unite "sa isi consolideze relatiile bilaterale" si sa "infrunte impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate si economie".

Cancelarul german Angela Merkel a salutat cooperarea cu Obama in lupta impotriva crizei financiare in timp ce premierul britanic David Cameron i-a transmis "felicitari calduroase prietenului meu". La randul sau, presedintele francez Francois Hollande a salutat "o alegere clara" pentru " o America deschisa si solidara".

Presedintele american a mai primit felicitari din partea liderului chinez Hu Jintaosi premierul Wen Jiabao, din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu dar si a liderilor palestinieni si egipteni.

  • Van Rompuy si Barroso: SUA, un partener strategic al UE. Vrem sa continuam cooperarea stransa stabilita cu presedintele Obama

Primul care a reactionat a fost presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, pe contul sau de Twitter. Van Rompuy a scris in olandeza: "Foarte bucuros de realegerea presedintelui Obama", dupa care a a postat alte doua mesaje, in olandeza si franceza, in care se declara "bucuros de alegerea presedintelui Obama".

Ulterior, presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au publicat un comunicat comun in care i-au adresat "felicitari calduroase presedintelui Obama pentru realegere".

Mesajul celor doi lideri, postat pe site-ul Uniunii Europene:

"Avem placerea de a transmite felicitari calduroase presedintelui Obama pentru realegerea sa ca presedinte a Statelor Unite ale Americii. SUA sunt un partener strategic cheie al Uniunii Europene si vrem sa continuam cooperarea stransa stabilita cu presedintele Obama pe parcursul ultimilor patru ani, pentru a consolida relatiile bilaterale si a infrunta impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate si economie.

"Relansarea economica si crearea de locuri de munca raman o prioritate atat pentru Statele Unite cat si UE, iar noi vom continua sa colaboram cu presedintele Obama pentru elibera potentialul fara egal al pietei transatlantice. Totodata, suntem gata sa continua cooperarea apropiata in probleme de politica internationala si in promovarea valorilor nostre comune. Asteptam sa ne intalnim cu presedintele Obama cat mai devreme pentru a reconfirma prioritatile noastre si pentru a da un impuls nou actiunilor nostre comune."

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a postat si el pe contul sau de Twitter un mesaj pentru liderul de la Casa Alba firmand ca "Parlamentul European spera sa construiasca pe baza relatiei transatlantice puternice si complete cu presedintele Obama".

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat "felicitari calduroase" presedintelui Obama, tot prin intermediul site-ului Twitter, si a apreciat ca "legatura transatlantica ramane in continuare la fel de importanta pentru pace si securitate, si ca presedintele Barack Obama a dat dovada de un mare leadership mentinand-o puternica".

  • David Cameron, pe Twitter: Felicitari calduroase prietenului meu @BarackObama

"Felicitari calduroase prietenului meu @BarackObama", a scris miercuri pe Twitter premierul britanic David Cameron, exprimandu-si "nerabdarea de a continua colaborarea" cu acesta, informeaza AFP. Premierul britanic a trimis mesajul in timp ce vizita o tabara de refugiati sirieni situata in nordul Iordaniei, in apropiere de frontiera cu Siria, ultima etapa a turneului sau regional din Orientul Mijlociu.

  • Merkel spera intr-o cooperare cu Obama in lupta impotriva crizei financiare

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Barack Obama pentru realegere, ocazie cu care a salutat cooperarea buna pe care a avut-o cu liderul de la Casa Alba in lupta impotriva crizei financiare.

"Va felicit calduros pentru alegere [...]. Am lucrat indeaproape in ultimii ani intr-un mod , cred, prietenos si deosebit. Respect discutiile noastre numeroase [...], in special pentru a depasi criza financiara si economica mondiala", a afirmat Mekel intr-o declaratie de presa.

Cancelarul german a amintit si alte subiecte discutate: consolidarea relatiilor germano-americane si transatlantice, angajamentele comune din Afganistan si programul nuclear iranian.

"Astept cu nerabdare sa continuam aceasta colaborare, astfel incat tarile noastre sa poata depasi impreuna provocarile majore de natura economica si externa", a aratat Merkel.

Cancelarul german a profitat de ocazie pentru a-i lansa o invitatie lui Obama: "Ar fi o placere sa va pot ura din nou, in curand, bun venit in Germania."

  • Hollande saluta alegere clara a americanilor pentru o America deschisa si solidara, pe deplin angajata pe arena internationala

Presedintele francez Francois Hollande l-a felicitat pe Barack Obama saluta "alegere clara" a americanilor pentru o "America deschisa si solidara, pe deplin angajata pe arena internationala."

"Sunt increzator ca in timpul mandatului dumneavoastra vom consolida si mai mult parteneriatul nostru pentru a promova revenirea cresterii economice in tarile noastre, pentru a lupta impotriva somajului si pentru a gasi solutii la crizele care ne ameninta, mai ales din Orientul Mijlociu", a declarat Holland intr-un comunicat transmis de la Palatul Elysee.

  • China: Intr-o noua era istorica, sper ca relatiile noastre bilaterale, bazate pe cooperare constructiva, au ajuns la un nou stadiu

Presedintele Hu Jintao si premierul Wen Jiabao au transmis un mesaj comun de felicitare in care saluta victoria lui Obama, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al diplomatiei chineze.

Vicepresedintele Xi Jinping, care va prelua conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), si implicit a Chinei, in urmatoarele zile, a trimis, de asemenea, un mesaj similar omologului sau american Joe Biden, a precizat purtatorul de cuvant, Hong Lei.

"Intr-o noua era istorica, sper ca relatiile noastre bilaterale, bazate pe cooperare constructiva, au ajuns la un nou stadiu", a declarat presedintele Hu Jintao in mesaj, potrivit site-ul ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Pe parcursul primilor patru ani de mandat al lui Obama, "datorita eforturilor comune ale ambelor parti, relatiile China-SUA au inregistrat progrese pozitive", a adaugat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze.

  • Benjamin Netanyahu: Alianta dintre Israel si SUA, mai puternica decat oricand

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, ale carui relatii cu presedintele american reales sunt cunoscute ca fiind tensionate, l-a felicitat Obama afirmand ca alianta strategica dintre Israel si Statele Unite este "mai puternica decat oricand".

"Voi continua sa colaborez cu presedintele Obama pentru a asigura interesele vitale ale securitatii Statelor Unite si Israelului", a promis intr-un comunicat Netanyahu.