Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si ministrul Apararii, Ehud Barak, au dat ordin armatei, in 2010, sa pregateasca un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, actiunea fiind, in cele din urma, anulata, relateaza un post israelian de televiziune citat de AFP.

Potrivit postului privat de televiziune "2", ordinul nu a fost pus in aplicare din cauza opozitiei sefului Statului Major de la acea data, generalul Gaby Ashkenazi, si a sefului Mossadului, Meir Dagan.

La finalul unei intalniri a "Forumului al celor sapte", care reunea cei mai importanti sapte ministri si la care erau prezenti generalul Ashkenazi si Meir Dagan, Netanyahu a ordonat sa se mareasca nivelul de pregatire a armatei la "P plus"', cod ce arata ca militarii trebuie sa fie pregatiti sa treaca la actiune.

Potrivit postului de televiziune citat, Meir Dagan s-a opus initiativei subliniind ca o decizie de declansare a unui razboi impotriva Iranului nu poate fi luata decat de cabinetul de securitate, care reuneste 15 ministri, in timp ce seful Statului Major si-a exprimat ingrijoarea fata de faptul ca ridicarea nivelului alertei ar putea "duce la noi evolutii pe teren".

Intervievat de postul de televiziune israelian, Ehud Barak a afirmat ca seful Statului Major i-a raspuns lui Netanyahu ca armata nu era pregatita pentru ca nu dispunea de mijloacele operationale pentru a desfasura un atac impotriva Iranului. Potrivit ministrului Apararii, decizia de a mari nivelul alertei "nu inseamna neaparat razboi". In cele din urma, proiectul atacului a fost abandonat.

Haaretz a relatat, la randul sau, ca, dupa ce si-a parasit functia, generalul Ashkenazi le-a spus unor apropiati ca armata era pregatita pentru un atac, dar ca a fost convins ca o astfel de optiune ar fi fost o "eroare strategica". Dupa ce a parasit Mossadul, Meir Dagan a catalogat public drept "stupida" ideea unui atac impotriva Iranului.

Programul nuclear iranian ingrijoreaza Israelul si tarile occidentale, care se tem, in ciuda dezmintirilor Teheranului, ca ascunde o componenta militara, fapt considerat de Israel o amenintare pentru propria sa existenta.

Israelul nu a recunoscut niciodata ca detine arme atomice, dar expertii estimeaza ca statul evreu detine cel putin 200 de ogive nucleare.