Coalitia de centru dreapta va decide "in urmatoarele cateva zile" daca va retrage sprijinul acordat premierului Mario Monti in Parlament sau daca il va sustine pana la alegerile din aprilie, a declarat sambata fostul premier italian Silvio Berlusconi, citat de Reuters.

"Trebuie sa recunoastem faptul ca, pentru economia noastra, initiativa acestui guvern este o continuare a spiralei recesiuni", a declarat Berlusconi la o conferinta de presa organizata in nordul Italiei la o zi dupa ce a fost condamnat de o prima instanta la 4 ani de inchisoare cu executare (pedeapsa redusa la un an ca urmare a unei amnistii) pentru frauda fiscala.

"Impreuna cu colaboratorii mei vom decide in urmatoarele cateva zile daca este mai bine sa retragem imediat sprijinul acordat acestui guvern sau o pastram, avand in vedere alegerile programate", a mai afirmat Berlusconi.

Berlusconi a mai acuzat Guvernul Monti ca urmeaza, ceea ce Il Cavaliere numeste politicile economice "hegemonice" ale Germaniei si i-a acuzat pe cancelarul german Angela Merkel si pe fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy ca au incearcat sa ii "asasineze credibilitatea politica internationala" in perioada in care era la conducerea guvernului Italiei.

Cabinetul Monti, format din tehnocrati, este sprijinit de fortele de centru-stanga, fortele de centru si cele de centru-dreapta. In situatia in care una dintre parti isi retrage sprijinul, Monti ar fi nevoit sa depuna mandatul guvernului.

In decursul zilei de sambata, fostul sef al Guvernului italian a mai declarat pentru unul dintre posturile sale de televiziune, TG5, ca se simte "obligat" sa ramana in politica "pentru a reforma planeta justitiei", la o zi dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru frauda fiscala, informeaza Mediafax. Totodata, Berlusconi a avertizat ca "vor fi consecinte".