Crima organizata la nivel international a obtinut profituri in valoare de 870 de miliarde de dolari (aproximativ 695 de miliarde de euro), a anuntat luni la Viena Iuri Fedotov, seful Biroului ONU pentru lupta impotriva drogurilor si crimei organizate (UNODC).

Oficialul a indemnat totodata la o mai buna cordonare intre state in vederea combaterii acestui flagel. "Putem evalua valoarea crimei organizate la nivel transnational la suma de 870 de miliarde de dolari", a declarat Fedotov intr-o conferinta de presa pe aceasta tema la Viena. "Nu putem evalua, insa, suferintele si nefericirea pe care aceste activitati ilegale le produc unor milioane de persoane", a continuat el.

Liderii din lumea crimei organizate sunt "inteligenti, bine informati si oportunisti", a subliniat seful UNODC, lansand un apel in vederea unei mai bune cooperari intre state cu scopul combaterii acestor organizatii criminale, extrem de mobile. Aproximativ 800 de ministri si reprezentanti ai societatii civile paricipa timp de o saptamana, in capitala austriaca, la o Conferinta privind lupta impotriva crimei organizate la nivel transnational.

Pe de alta parte, UNODC a prezentat marti un nou instrument care sa ajute tarile in lupta impotriva crimei organizate, a anuntat Fedotov, alaturi de ministrul italian de Interne Annamaria Cancelleri. Acest registru al crimei organizate are la baza analiza a peste 200 de cazuri si cunostintele a peste 50 de experti. El a fost elaborat in cadrul unei cooperari intre Biroul ONU, guvernele Italiei si Columbiei si Interpol.

Acest instrument le va permite tarilor sa inteleaga diferitele experiente in lupta impotriva crimei organizate si sa le integreze in strategiile lor impotriva criminalilor si retelelor acestora. "Grupari din lumea crimei organizate sunt angajate in diverse activitati criminale pe o serie de piete. Traficul de droguri este un exemplu important, dar este vorba totodata despre traficul de persoane si de bunuri culturale, crima in domeniul informatic si pirateria", a subliniat Fedotov la prezentarea acestui instrument la Viena, la sediul UNODC.

"In vederea unei combateri eficiente a crimei organizate, tarile trebuie sa destructureze organizatia criminala in totalitate, sa ii judece pe liderii acesteia, sa ii priveze de profiturile ilegale si sa ii impiedice sa procedeze la spalarea de bani", a adaugat seful Biroului ONU. Prezentarea registrului a avut loc in cadrul unei Conferinte ONU privind lupta impotriva crimei organizate care reuneste, la Viena, peste 800 de oficiali si experti.