Radovan Karadzic, fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, a afirmat marti in fata Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie de la Haga, unde este acuzat de genocid, ca ar trebui rasplatit pentru actiunile sale in favoarea pacii, scrie AFP.

Radovan Karadzic - liderul politic al sarbilor bosniaci judecat pentru 11 capete de acuzare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii si genocid, in legatura cu razboiul bosniacFoto: Reuters

"Nu ar trebui sa fiu acuzat. Ar trebui sa fiu rasplatit pentru toate actiunile bune pe care le-am facut: am facut tot ce era omeneste posibil pentru a evita razboiul si pentru a reduce suferinta umana", a declarat el, calm, la inceputul pledoariei apararii.

"Nimeni nu s-a gandit ca va fi un genocid in Bosnia", a spus el, adaugand, sub privirile uluite ale mamelor victimelor si ale supravietuitorilor din sala, ca este un om "bland, tolerant, cu o mare capacitate de a-i intelege pe ceilalti".

Radovan Karadzici, 67 de ani, este acuzat de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi in timpul razboiului din Bosnia, in cursul caruia au murit 100.000 de oameni.

El trebuie sa se apere in special de acuzatia de masacrare a aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani la Srebrenica, in estul Bosniei, in iulie 1995, cel mai grav masacru din Europa de la al doilea Razboi Mondial.

Radovan Karadzici, imbracat in costum negru si cu o cravata in culori albastru si alb, a afirmat ca nu a avut "nimic niciodata impotriva musulmanilor si croatilor", precizand ca a avut un frizer musulman inainte de razboi.

Ca si la inceputul procesului, Radovan Karadzici a sustinut ca atrocitatile care ii sunt imputate sunt "minciuni, propaganda si zvonuri".

Vorbind despre bombardamentul asupra Sarajevo el a spus ca au fost "aduse cadavre de la morga cadavre ale unor oameni care murisera din cauze naturale pentru a crea un sentiment de catastrofa".

Pentru a se apara, Karadzici dispune de 300 de ore acordate de judecatori, un timp similar cu cel oferit acuzarii, si intentioneaza sa convoace 300 de martori.

Karadzici, de formatie psihiatru, a fost arestat in iulie 2008 la Belgrad, unde traia cu un nume fals si practica medicina alternativa, dupa ce s-a ascuns timp de 13 ani.