Majordomul Papei Benedict al XVI-lea, acuzat de "furt agravat" a sute de documente confidentiale, a fost condamnat sambata la un an si jumatate de inchisoare de tribunalul din Vatican, in cazul dosarului Vatileaks, scrie AFP.

La doar o saptamana dupa deschiderea procesului in acest scandal care a adus la lumina zilei intrigile si tensiunile din cele mai inalte sfere ale Vaticanului, tribunalul l-a condamnat pe Paolo Gabriele la trei ani de inchisoare, dar i-a redus imediat pedeapsa la jumatate.

Presedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat ca pedeapsa a fost redusa datorita muncii efectuate, a "convingerii sale - pe care judecatorul o considera eronata - ca a servit Biserica", "conduitei din timpul procesului" si "constiintei ca l-a tradat pe papa".

"Este un verdict bun, echilibrat", a comentat avocata sa, Cristiana Arru. "Vom citi motivatia si vom evalua" oportunitatea de a ataca sentinta in apel, a adaugat ea.

Anterior, fostul angajat model declarase ca a actionat "din dragoste pentru Biserica".

"Lucrul pe care il resimt cu cea mai mare forta in mine este convingerea ca am actionat din dragoste exclusiva, as spune chiar viscerala, pentru Biserica lui Hristos si pentru seful sau pe pamant. Daca trebuie sa o repet, nu ma simt un hot", a spus el, intr-o scurta declaratie.

Paolo Gabriele, fostul angajat model in varsta de 46 de ani, ascunsese in apartamentul sau peste o mie de scrisori, faxuri si texte diverse, unele parafate chiar de mana papei, si a transmis o parte dintre acestea presei. La anuntarea sentintei au fost de fata zece ziaristi selectati.

Acest proces este unul fara precedent in ceea ce priveste transparenta Sfantului Scaun dar anumite voci acuza o camuflare in incercarea de a ascunde un scandal si mai mare.

Conduita judecatorului Dalla Torre din timpul procesului a fost criticata. Tinandu-se strict de capul de acuzare impotriva majordomului, el a impiedicat mentionarea oricarui alt aspect al dosarului "Vatileaks".

Astfel, l-a intrerupt de fiecare data pe acuzat atunci cand acesta incerca sa-si explice motivele si dorinta de a-l ajuta pe papa, pe care il considera "manipulat".

Ziaristul care a primit documentele spune ca au exista circa douazeci de "deep throat", aluzie la celebra sursa din scandalul Watergate.

Care este "marea nemultumire" evocata de acuzat? Dupa verdict, dosarul "Vatileaks" ar putea fi aruncat sub pres.

Purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, parintele Federico Lombardi, a afirmat ca procurorul a anchetat posibilitatea eventualilor complici, dar nicio dovada nu a fost adusa in acest sens.

Teza unui mare complot organizat de cardinali pare putin probabil, dar modul in care a fost instrumentat dosarul "Vatileaks" nu a reusit sa inchida discutia, noteaza AFP.