Primul ministru japonez Yoshihiko Noda a declarat miercuri ca nu exista "niciun compromis" posibil cu China asupra suveranitatii insulelor Senkaku, revendicate de Beijing, informeaza AFP si AP.

Noda a estimat ca China a inteles gresit problemele in joc si a cerut oprirea atacurilor impotriva intereselor japoneze in China.

Aceste insule din Marea Chinei de Est sunt "o parte integranta a teritoriului nostru in termeni de istorie si drept international", a declarat Noda jurnalistilor pe marginea Adunarii Generale a ONU, scrie Agerpres.

"Este foarte clar ca nu exista probleme de teritorialitate ca atare. Deci nu poate exista niciun compromis ce ar insemna o intoarcere asupra acestei pozitii de baza. Trebuie sa o spun in mod clar", a adaugat liderul japonez.

China este iritata de refuzul Tokio de a-si revizui decizia recenta de a nationaliza insule din aceasta regiune maritima revendicata de cei doi giganti asiatici. Micul arhipelag este numit Diaoyu de China, in timp ce Japonia il numeste Senkaku.

Nationalizarea "vizeaza sa asigure o gestionare stabila" a arhipelagului, a sustinut primul ministru, reamintind ca Tokio i-a repetat "de nenumarate ori" Chinei ca transfera proprietatea privata a acestor insule catre statul japonez.

"Se pare ca China trebuie inca sa inteleaga acest lucru si, din cauza lipsei sale de intelegere, au existat un atac sau acte de violenta si de distrugere impotriva cetatenilor si bunurilor japoneze" in China, a deplans el.

"In niciun caz nu trebuie scuzata violenta si noi am cerut ferm Chinei sa ne protejeze cetatenii si bunurile", a adaugat Noda.

China a acuzat din nou Japonia de "violare flagranta a integritatii chineze" in timpul unei intalniri tensionate intre sefii diplomatiei din cele doua tari, marti seara la New York.