Siria nu va recurge la armele chimice decat in cazul unei "agresiuni externe", a declarat luni purtatorul de cuvant al ministerului sirian al Afacerilor Externe, respingand propunerea Ligii Arabe privind o plecare "sigura" de la putere a presedintelui Bashar al-Assad, relateaza AFP.

"Nicio arma chimica sau neconventionala nu va fi utilizata impotriva propriilor nostri cetateni (...), aceste arme nu vor fi utilizate decat in cazul unei agresiuni externe", a afirmat Jihad Makdessi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Damasc.

"Ele nu vor fi niciodata, niciodata utilizate impotriva cetatenilor nostri, indiferent de evolutia crizei", a adaugat acesta.

"Aceste arme sunt stocate si securizate sub supervizarea fortelor armate si nu vor fi utilizate decat in cazul in care Siria se confrunta cu o agresiune externa", a reamintit purtatorul de cuvant.

"Generalii vor decide cand si cum vor fi ele folosite", a precizat acesta.

Casa Alba a avertizat Damascul in privinta arsenalului sau de arme chimice, apreciind ca membrii regimului lui Bashar al-Assad trebuie sa dea socoteala in cazul in care nu reusesc sa le asigure securitatea.

Si Israelul si-a exprimat ingrijorarea si a subliniat ca nu va "accepta" ca aceste arme chimice sa ajunga in mainile partidului siit libanez Hezbollah.

Damascul a respins propunerea anuntata duminica de Liga Araba, la Doha, privind plecarea negociata a lui Bashar al-Assad si a familiei sale.

"Suntem dezolati ca Liga Araba s-a coborat la acest nivel fata de o tara membra a acestei institutii. Aceasta decizie revine poporului sirian care este singurul stapan pe soarta sa", a spus purtatorul de cuvant.

Ministrii de externe din tarile Ligii Arabe i-au cerut lui Assad sa renunte la putere, asigurandu-l in acelasi timp ca "Liga Araba va contribui s-i asigure o iesire sigura lui si familiei sale"